hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Djokoviç’ in kaybı 50 Milyon Euro olabilir

    18.01.2022 Salı | 13:37Son Güncelleme:

    Her ülkenin kendi yasa ve kuralları vardır. İsterseniz Kral olun bunları çiğneyemezsiniz Çünkü çiğnetmezler. Hele Avustralya gibi eski bir İngiliz kolonisi iseniz ve Commonwealth’e bağlı 54 ülkeden biriyseniz yasalar kutsaldır, bağlayıcıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    6 Ocak’tan beri gündemden düşmeyen dünyanın bir numaralı tenisçisi Sırp Novak Djorkoviç’in gözde ‘Grand Slam’ ın ilk ayağı Avustralya Açık Tenis Turnuvasına katılmak için Melbourne havalimanından ülkeye giriş yaparken pasaport polisine yalan beyanda bulunması gibi.

    Sırp raketin ‘No vax’ yani Covid- 19 aşı karşıtı olduğu biliniyor. Bunu gizlemediği gibi zaman zaman övünçle söyleyerek Pandemi sağlık koşullarını kamu oyu önünde zorluyor üstelik geçtiğimiz Aralık ayında pozitiflik yaşamışken.

    Djokoviç Avustralya’ya uçamadan ‘Muafiyet aldım’ açıklaması yapıyor. Turnuvanın bir numaralı favorisinin bu beyanı ülkeye girmek için şart koşulan aşılarını olduğuna dair belgeler kendisinden isteniyor, Pandemi zorunluluklarını karşılamadığı için vizesi iptal ediliyor ve göçmenlerin tutulduğu nezarethaneye konuluyor. Tabii tenis dünyası ayağa kalkıyor. Hemen avukatları devreye sokuluyor, resmi itirazlar yapılıyor. Geçen ay testinin pozitif çıkması ve aşı muafiyeti edindiği savunuluyor. Ancak daha sonra genç tenisçilerle maskesiz buluştuğu ortaya çıkıyor. Büyük baskılar altında mahkeme vize iptali kaldırıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Böylece serbest bırakılan Djokoviç ekibi ile antrenmanlara başlıyor. Ne var ki sorgulamada son iki hafta başka bir yere gitmediğini söylemesi yanlış beyan olarak belirleniyor. İkinci bir sorgulamada pozitifken olan davranışının ve yanlış beyanda bulunduğunu itiraf ediyor. Göç Bakanı Alex Hawke özel yetkisini kullanarak sporcunun vizesi ikinci kez iptal ettiriyor ve kendisi yeniden gözaltına alınıyor. Bu kez kaldığı otelde gözaltında tutuluyor. Bakanın başvurusunu federal mahkeme onaylıyor ve vizenin iptali ile sınırdışı edilmesi kararı alınıyor.

    Djokoviç’ in kaybı 50 Milyon Euro olabilir

    Sırp tenisçi havalimanında kendisini Dubai’ye götürecek uçağa güvenlik görevlilerin refakatinde bindiriliyor ve koltuğuna oturtuluyor. Ülkenin göçmenlik bürosu Novak Djokoviç’in üç yıl süre ile ülkeye giremeyeceğini duyuruyor ve bu konuda Sırp yetkilileri bilgilendiriyor. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksander Vuçiç Avustralya’nın bu kararı ile Djokoviç’i küçük düşürdüğünü zannetse bile kendilerinin küçük düştüğünü açıklayarak bir diplomatik krizin eşiğine taşıyor olayı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aşı karşıtı Djokoviç’in Covid – 19 kesinleşmiş protokollerine uymayarak sırf Avustralya Açık Tenis Turnuvasına katılıp şampiyon olma hırsı kariyerine büyük bir leke olarak düştü. Sırp raket Dubai’ye uçarken Grand Slam’ın bir başka ayağı Fransız Rolland Garros Turnuvası yetkilileri aşı olmayan Djokoviç’i davet etmeyeceklerini kesin bir dille belirtti. Madrid, Monako gibi turnuvalarda aşısız bir Djokoviç’in kortlara inmesine izin vermeyeceklerini duyurdu.

    Yıpranmış bir Novak Djokoviç’ı önümüzdeki günlerde daha beteri bekliyor. Tenisçinin milyonlarca Euro karşılığı anlaştığı sponsorları durum değerlendirmesi yapmaya başladılar bile. Örneğin en büyük sponsoru LaCoste kendisi ile masaya oturmak için randevu istedi. Hemen hatırlatalım 2021’de Djokoviç 96 Milyon Euro kazanmış hem ödüllerden hem de sponsorlarından. Bir İtalyan spor gazetesi dünyanın1numaralı tenisçisinin yılda 50 Milyon Euro kaybedebileceğini yazdı. Bu gidişle ülke yasalarını ve kurallarını yalan beyanla çiğnemenin bedelini fazlasıyla ödeyecek Djokoviç.