hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Dördüncü sayfa

    12.09.2020 Cumartesi | 11:53Son Güncelleme:

    Yazılı basında yani gazetelerde 3. sayfa haberciliği diye bir deyim vardır. İngilizcesi ‘third page news’ genelde adliye haberlerini içerir. Kaza, yangın, gasp, darp, hırsızlık, cinsel şiddet, adam yaralama, cinayet gibi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bol resimli bulvar gazetelerinin dışında 3. sayfa yerel istihbarat servislerinin takip ettiği kentlerde yaşanan yasa dışı eylemlerin gazetedeki okunan sabit yeridir.

    Eğer bir adliye haberi ile ilgili bilgi istiyorsanız gazetenin 3. sayfasını çevirir ve araştırırsınız.

    Bu bir çok ülkenin gazetelerinde kalıplaşmıştır. Çok eskiden Avrupa’da 3. sayfa kültür sanat sayfası olarak bilinirdi. Tabii o zamanlar bir gazetede sayfa adedi 6'yı pek geçmezdi. Sonrada İtalya’da özellikle mafya, cinayet ve hırsızlık haberleri için 3. sayfa kullanılmaya başlandı.

    Ülkemizde günümüzde adliye haberleri artık tek sayfaya sığmıyor. Zaman zaman fazla haberler ve özellikle kadınlara şiddet, hayvanlara eziyet, cinayet, hırsızlık, anarşi, olay yeri inceleme ile ilgili bilgiler sarkınca şimdilerde ek olarak 4. sayfaya taşındı. Kısacası Türkiye’de ki bu tür adliye haberleri artık tek sayfaya sığmıyor, taşıyor. Türk polisi failleri  çok çabuk ve kolay yakalıyor ve adalete teslim ediyor. Ancak gözaltına alınan sanıkların çoğu çıkarıldıkları mahkemelerce adli kontrol şartı ile serbest bırakılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Böyle olunca suça teşvik mekanizması ile adli olaylar artıyor ve sayfada yer kalmıyor. Gazetelere bakıyorum 3. sayfa haberleri ayrıca 4. sayfada da artık yer buluyor. Bu ülkemizde ki suç oranının ne denli arttığını gösteriyor. Farkındaysanız gazetelerde artık kadına şiddet özel sayfası bile var. Bu tür haberler kamera görüntüleri ile kanıtlanır hale geldi.

    Sokak ortası dövmeler, bıçaklamalar, öldürmeler insanların gözü önünde oluyor. Tabii haberlerde görgü tanıklarının bilgisine de başvuruluyor böylece 3. sayfa doluyor, yer kalmıyor. Yeni bir sayfa gerekiyor. Sonuçta 4. sayfa okuyucunun hayatına girmiş oluyor.

    Elbette nüfus artışı adliye olaylarının çoğalmasında da rol oynuyor. Ama son yıllarda işsizlik, geçim zorluğu, suçların gerektiği gibi cezalandırılmaması, özellikle kadın hakları ile ilgili yasaların çıkmaması, gasp ,darp, adam yaralama hatta bazı cinayetlerde failin koşullu serbest bırakılması teşviki adli vakaların hızla artmasına neden oluyor.

    Bu gidişle değil 4. sayfa gazetenin önemli bir bölümü bu tür haberlerle dolacak.