hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Dört saatlik özgürlük

    10.05.2020 Pazar | 14:48Son Güncelleme:

    Tam 49 gün sonra biz 65 yaş üstüler için sokağa çıkma özgürlüğü. Sadece 4 saatçik ama ona da şükür. Ev hallerinden kurtulma prestiji. Dünya evden çıkmama kararına 'yasak' diyor biz ise daha çok 'kısıtlama' sözünü benimsedik. Belki kulağa daha hoş gelen bir uygulama...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pazar günü 4 saatlik bir sokağa çıkma izni duyurulduktan sonra sosyal medya adeta patladı. Dört saatte ne yapılır, ne yapılmaz? Refakatçilerimiz olacak mı? İzin verilecek mi? Nerelere gidebileceğiz, araç kullanabilecek miyiz? Evden ne kadar uzaklaşabileceğiz? Elbette maskesiz olmaz, peki mesafeyi nasıl ayarlayacağız?  Bayağı zormuş bu 4 saatlik özgürlüğe hazırlanmak. Bir arkadaş mesaj gönderdi. İki yaşlı amca kaydırakta yan yana oturmuşlar. Altında da "Yatcaz. Kalkcaz. Pazar günü attaa gitcezz" diye. Ehh bizim için bu ödül bir "Attaa" oldu adeta. Darısı 20 yaş altı için.

    Evimiz Ege’nin şirin bir balıkçı köyünde. Önümüz deniz, etrafımız zeytin ağaçlarıyla kaplı.  Sabah kalkıp terasta yürüyüşümü yaptım. Malum sokağa çıkma izni 11.00’de başlayacak.  Güzel bir kahvaltıdan sonra eşimle köyde dolaşacağımız güzergahı planladık. Hava çok güzel ve güneşli. Şapka şart. Şort ve kısa kollu bir gömlek. Spor ayakkabıları dünden hazır. Birde baston aldık ne olur ne olmaz. Ayaklarımız ev hallerine alışmış bir kere. Sonra ilk kez koluma saatimi taktım, yanıma cüzdanımı aldım, cebime de mendil koydum. Tam otomobilin anahtarını alacaktım ki özgürlüğümüzün tabanvayla kısıtlı olduğunu anımsadım. Maskemizi taktık. Eldivenler de poşette. Kedilerimiz bizi uğurladı. Genç köpeğimiz Tobi kararsız kaldı. Bize 30 metre eşlik etti sıcaktan olacak ki bir ağacın altına oturdu gidişimizi gözlemledi. Önce sahile doğru yürüdük. Ağaçlar çiçek dolu. Sahil sessiz. Bizden başka pek kimse yok. Bir iki kez yalpaladım. Uzun mesafe de adım atmayı adeta unutmuşum. Terasta yürümeye benzemiyor. Giderek alıştım. Sonra temiz havada doğa ile iç içe toprak yolda hızlandık. Özlemişim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birden aklıma koronavirüs geldi. Kimbilir bir daha ne zaman bir başka özgür 4 saatimiz olacaktı. Söylentilere göre Haziran ortasında kısıtlama kaldırılacak ve ev hallerine veda edebilecektik. "İnşallah" diye mırıldandım ve rotayı köye merkezine doğru çevirdik. Baston ayak bağı olmaya başladı. Bir iki komşu ile uzaktan selamlaştık. Balıkçı teknelerini izledik. Yeni doğan kuzuların, oğlakların meelemelerini coşku ile dinledik. Baharı içimize çektik. Dönüş yolunda rampada zorlandık. Hamlamışız galiba. Tekrar ev halleri hayatımıza doğru isteksizce yürüdük. Kediler kapıda miskinlik yapıyorlardı. Tobi ortalıkta yoktu. Yerine evi kazlar beklemişti.     

    Dört saatlik özgürlük

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dört saatlik özgürlük