hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Efsane Woodstock Festivali 50. yılını kutlayamadı

    19.08.2019 Pazartesi | 09:32Son Güncelleme:

    'Woodstock Nesli' olarak tanımlanan ve 15 -18 Ağustos 1969’da New York'a yakın Bethel'deki Woodstock dev arazisinde düzenlenen efsane Hippi Müzik Festivali tüm girişimlere rağmen 50. yılında tekrarlanamazken o devre imzasını atan kült film 'Easy Rider'ın yapımcısı, eş senaristi ve oyuncusu Peter Fonda’nın aynı tarihte ölümü büyük üzüntü yarattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vietnam Savaşı dolu dizgin sürerken 'Savaşma Seviş' sloganı ile Amerikan askerlerinin uzaklarda ölmelerini protesto eden '68 neslini temsilen tescillenen 'The Woodstock Generation' adına Michael Lang adlı bir organizatör dev bir konser düzenlemeyi hedeflemiş ve başta Jimi Hendrix olmak üzere zamanın ünlü şarkıcıları ve toplulukları sahneye çıkartmayı başarmıştı.

    Yaklaşık 800 bin hippinin katıldığı Woodstock Müzik Festivalinde Joan Baez, Santana, Creedence Clearwater Revival, The Who, Nash&Young, Jefferson Plane, Joe Cocker, The Band ve daha birçok ünlü 3,5 gün boyunca durmaksızın şarkı söylerken son olarak Jimi Hendrix sahne almıştı. Michael Lang tüm çabalarına karşın dönemin efsanesi Bob Dylan'ı Woodstock’a getirmek için ikna edememişti.

    25. ve 40. yıl kutlamaları ise beklenen ilgiyi görmemişti. O dönemin anarşistleri, çiçek çocukları, sosyalistleri, hippileri, eşcinselleri gibi her kesimden insan  katılmıştı.

    Yıllardır Woodstock Hippi Festivali'nin 50. yılı kutlamalarını organize etmek için projeler üreten Michael Lang "Woodstock bir markadır ve anılması mutlaka gerekir. 50. yılını Bethel Woods Sanat Merkezi arazisinde kutlayacağız. Sunumlar, sohbet toplantıları, yuvarlak masalar düzenleyeceğiz. Şimdiden The Who ve Santana katılmayı onayladı. Birçok ünlü isim sahne alacak ve organizasyonu Live Nation müzik ve sanat evi düzenleyecek" açıklaması yapmasına karşın gerek ilgi ve gerekse maddi destek için sponsorlar bulunamayınca 68'liler tam bir düş kırıklığı yaşadılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1969 ayrıca ucuz bir bütçe ile çevrilen ve motosikletli iki hippinin ABD’yi baştan başa uyuşturucu özgürlüğü ile gezmesini anlatan Dennis Hopper imzalı başrollerini Peter Fonda, Dennis Hopper ve Jack Nicholson’un paylaştığı 'Easy Rider' filmi de 'Woodstock Nesli'nin simgesi haline gelmişti. Peter Fonda’nın film çevrildikten 50 yıl sonra 17 Ağustos’ta ölmesi '68 ruhunu bir kez daha yaraladı.

    Woodstock Festivali'ni 20 yaşımda ajanslardan takip etmiş, daha sonra Oscar ödülü kazanan Michael Wadley'in belgeselinden doyasıya izlemiştim. Hepimiz Jimmy Hendrix hayranıydık. Hepimiz 68 neslinin bir parçası olmaktan gurur duyuyorduk. İlk kez filmin müziğini yapanlardan Steppenwolf’un ağzından 'Heavy Metal' sözcüğünü 'Born to be Wild' şarkısında duymuştuk. Açık söyleyeyim. Eğer Michael Lang 50. yılında tekrar Woodstock’u gerçekleştirseydi tereddütsüz Bertel’de yerimi alacaktım.  

     Efsane Woodstock Festivali 50. yılını kutlayamadı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fotoğraf: Reha Erus