hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Elveda Maestro

    07.07.2020 Salı | 11:59Son Güncelleme:

    Spaghetti Western filmleri akımını yaratan İtalyan yönetmen Sergio Leone'di. Oyuncusu ise Amerikalı Clint Eastwood. Ama özellikle 'Dolar' üçlemesinin müziğini yapan ve ölümsüzleştiren ise Ennio Morricone oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu trionun sıradan, ticari amaçlı yapıtları Hollywood’un kovboy filmlerine karşı bir rekabet denemesiydi. İspanya’da çevrilen 'Made in Italy' westernlerinin bu kadar ses getireceği doğrusu beklenmiyordu.

    'Bir Avuç Dolar İçin' de donuk suratlı Clint Eastwood’a eşlik eden müziğin gizemi, temposu ve akıcılığı  kusursuzluğa adeta meydan okuyordu. Ritm olağanüstüydü. Seyirciyi fena sürüklüyordu. Daha ilk filmde Spaghetti Western kült olarak damgalandı.Yönetmen Sergio Leone olağanüstüydü. Oyuncu Clint Eastwood  nefis rol yeteneği ile geleceğini ipotek altına aldı.

    Ama o film müziği yok mu! Ennio Morricone hedefi 90'dan vurmuştu. Clint Eastwood’un Colt’u kadar etkiliydi. İkinci film de Trio deneyim kazanmış pişmişti. Hollywood şaşkındı. Ennio Morricone’nin besteleri harikaydı. 'Dolar' üçlemesinin sonuncusu 'İyi, Kötü, Çirkin'deki üçlü düello sahnesindeki final müziği zirve yaptı. Amerikalı yapımcılar şaşırdılar. Kovboy filmi demek silahların çıkardığı seslerdi. Dan, dan, dan. Oysa Sergio Leone’nin filmlerinde müzik ön plana çıkıyordu. Ayağına gittiler. John Wayne’i aracı yaptılar. Ennio Morricone "Ben Roma’lıyım ve Roma’da kalacağım. Ben İtalya’nım ve vatanımı sanat uğruna asla terk etmem" yanıtı vermişti. Tabii sonradan birçok Amerikalı yönetmenle çalıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Elveda MaestroFotoğraf: AFP

    Meslek hayatına önce İtalyan devlet televizyonu RAI’de başladı. Trombon çalıyordu. Sonra besteler başladı. Bir gün kapısını şişman, sakallı ve gözlüklü bir adam çaldı. Elinde siyah beyaz bir fotoğraf vardı. Ennio’ya işaret parmağı ile yan yana sıralanmış çocuklardan ikisini seçerek gösterdi. "Bak bu benim. Bu da sensin..." İlk okul 3. sınıfında beraber okumuşlardı. Spaghetti Western o fotoğrafla doğdu.

    Yönetmen Sergio Leone erken öldü. Ennio Morricone çok sarsıldı. Clint Eastwood Amerika'da büyük şöhreti yakalamıştı. Üstelik artık ünlü bir yönetmendi. Tam üç filmi için Morricone’ye öneride bulundu müziğini yap diye. Morricone reddetti. "Sergio Leone’nin ruhuna ihanet edemem" diyerek kestirip attı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    500 kadar film ve dizi müziği besteledi. 70 milyon plak sattı. Eşi Maria’ya tapardı. "O hayatını bana adadı. 50 yıl beni pek görmedi. Odama çekilir beste yapardım. Sadece kapıyı vurarak girer bir şey isteyip istemediğimi sorardı. Ne çekti benden. Maria’am sadece çok iyi bir eş ve anne oldu. Kaprislerime sabırla sessiz kaldı" dedi.

    Sinema dünyasında Sergio Leone’den sonra Oscar’lı Giuseppe Tornatore’yi beğenirdi. 'Nuovo Cinema Paradiso' için harika bir beste yapmıştı. Bol ödül kazandı.

    Ünlü Tenor Andrea Bocelli için bestelere imza attı. İyi anlaşıyorlardı. İlk Oscar ödülü 2007’de geldi. Ödülünü Clint Eastwood verdi. Oyuncu - yönetmen Morricone’nin bestelerinin zaman zaman film konularının ötesine geçtiğini itiraf etti. "O çağımızın Mozart’ı" diyenler de çıktı, Beethoven’e benzetenler de...

    2016’da Quentin Tarantino’nun 'The Hateful Eight' filmi için 'En İyi Özgün Film Müziği' ödülünü aldı. Hep eşi Maria yanındaydı. Heykelcikleri O'na ithaf etti. Hollywood’da kaldıkları otelin suitinde Maria’ya "Biz burada ne arıyoruz ha Maria. Bu bir gerçek mi yoksa rüyamı?" diye sorup sıkıca sarıldığını ve "Bunun mimarı sensin" dediğini oğlu Giovanni’ye anlattığını da söylemişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ennio Morricone’ye birkaç yıl önce İtalya’da Yabancı Basın Birliği olarak 'Altın Küre' için 'Mesleğe Onur' ödülünü vermiştik. Eşi Maria yine yanındaydı. Heyecanlandı. Kısa konuşmasında ailesine teşekkür etti. Sergio Leone’yi andı. Daha nice besteler yapacağını vurguladı.

    Bir süre önce evinde yürürken düştü ve kalça kemiğini kırdı. Hastaneye kaldırıldı.Tedavi görürken sessiz sedasız son nefesini verdi.

    Kendi eliyle yazdığı vasiyeti kısa ve dokunaklıydı: "Şimdi öldüm. Uzaktaki ve yakındaki dostlarımı cenaze törenim için kimseyi rahatsız etmek istemem. Aile içerisinde son derece intim ve basit olsun. Eşim, hayat arkadaşım Maria’yı yalnız bıraktığım için çok üzgünüm. O’na elveda demek gerçekten zor..."

    Addio (Elveda) Maestro Ennio Morricone.  

    Elveda MaestroFotoğraf: Reha Erus