hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Espresso kahvede geç kalındı

    02.04.2022 Cumartesi | 15:13Son Güncelleme:

    İtalya, UNESCO’dan (Birleşmiş Milletler Bilim, Eğitim ve Kültür Örgütü) espresso kahvenin kendisinin kültürel mirası olarak tanınmasını talep etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bence hayli geç kalındı. Nedeni ise 138 yıllık mazisi olan bu dünyaca ünlü basınç gücü ile yapılan kahvenin ve çeşitlerinin kültürel miras a pizza, kukla tiyatrosu ve türüf avcılığından sonra önerilmesi.

    Tamam pizza İtalya için çok ama çok önemliydi ve hakkıyla UNESCO tarafından kültürel miras olarak tanınması onaylandı. Ama espresso kahve İtalya’nın dünyaya tanıttığı en etkili ve bilinen içeceği. Espresso yani ekspres diğer tanımla hızlı veya pres yani basınçtan adını almıştır. Basınç gücünden yararlanarak yapılan hızlı kahve yöntemi ile ile küçük porsiyonlarda servis edilir ve tadı da oldukça sert ve yoğundur. Aroması zengin ,kafein açısından da zengindir.

    Filtre kahveye oranla daha serttir su basıncı öğütülmüş kahve çeşidi de önemlidir. Genelde Arabika veya Orta Amerikanın güçlü kahvelerinden 7 gramı idealdir. 9 bar basınçlı içme suyu gerektirir. İçim sıcaklığı genelde 90 derecedir. Kimi kafelerde modern makinalarda akış tamamlama süreci 25 saniye olarak ayarlıdır. Bütün bunları 1884 yılında Torino’da espresso makinasını icat eden Angelo Moriondo gerçekleştirdi ve lisansını aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Espresso kahvede geç kalındı

    Tabii espressonun en yakın akrabası sonradan kaynatılmış süt ilavesiyle yapılan Kapuçino’dur. Kremalı, karamel veya çikolata eklemesini genelde İskandinavlar tercih ederler. Kimisi Ristretto denilen daha kısa ve yoğununu, kimileri de Lungo yani uzatılmışını sever. Birde Macchiato vardır. Yani üzerine dökülen süt damlalarıyla lekelenmiş olanı.

    Ülkemizde espresso kahve henüz Türk kahvesine rakip olamadı ama son yıllarda hatırı sayılır derecede yaygınlaştı. Hatta espresso kahve makinaları da çeşitlendi.

    İtalya Tarım Bakanı Stefano Patuanelli bu talebin uygun olduğunu belirterek ‘Ülkemizin her yerinde espressonun değeri bilinir’ dedi.

    Bence UNESCO’ya yapılan bu başvuruda geç kalındı.