hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Etna için gökyüzünde deprem

    25.05.2023 Perşembe | 13:24Son Güncelleme:

    Yukarıdaki başlığı Sicilya Adası’nın etkin gazetesi ‘Giornale Di Sicilia’ attı. ‘Etna için gökyüzü depremi’

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    21 Mayıs’ta Avrupa’nın faaliyette olan en büyük yanardağı Etna’da korkutucu bir patlama meydana geldi. Püskürttüğü volkanik lavlarla birlikte gökyüzünde bir alev topu oluştu. Görüntü etkileyiciydi. 1992’den beri rahat nefes alan Catanialılar kabusu tekrar gördüler. Küller adeta üzerlerine akıyordu. Kızgın lavların ulaştığı ilk yer Fontanarossa Havalimanı’ydı. Hemen kapatıldı. Sonra otoyolda trafik durduruldu. Sismologlar bir kıpırdamayı öngörmüşlerdi ama bu kadarını beklemiyorlardı.

    Aslında 3.300 metre yükseklikteki kraterden aşağıya doğru akan kor lavlar için önlemler alınmıştı. Ama 79 ‘da Napoli’de ki Vezüv yanardağının Pompei kasabasını nasıl yuttuğu koca volkanik dağının eteğinde oturanlar için her zaman bir kabus olmuştu.

    Büyük patlamadan bir kaç saat sonra bölgede 3.2 ölçeğinde bir sarsıntı yaşandı. Gökyüzündeki deprem bu kez toprağın altına inmişti. Roma hükümeti hemen devreye girdi. Doğal afet için sivil savunma önlemlerini aldı. Tetikte bulunan dağın eteğindeki bazı yerleşim yerleri önlemler için boşaltıldı ve sarı alarm verildi.

    Fontanarossa Havalimanı’nın pistlerinin volkanik küllerden temizlenmesinden sonra uçakların askıya alınan iniş ve kalkışlarına kısıtlı olarak izin verildi. Ancak zaman zaman tekrar kapatıldı. İlginçtir bu arada Etna yanardağının beklenmedik şiddetli patlaması sonrası turistler Catania’ya akın etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özellikle yabancılar bu doğal görüntüye tanık olmak için kratere giden yolda kuyruklar oluşturdu. Ancak tehlikeli tırmanışa izin verilmedi. Depremlerin ne zaman, nasıl, hangi şiddette olabileceği öngörülemediği gibi Etna Yanardağı’nın 31 yıl sonra en şiddetlisini yine yaşaması ‘The big one’ (Daha büyük olan) beklentisini tekrar gündeme getirdi.