hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Evcil hayvan beslemek lüks mü?

    15.09.2020 Salı | 10:36Son Güncelleme:

    Avrupa’da evcil hayvan beslemek bir gelenek. Büyümekte olan çocuklara adeta bir terapi. Özellikle kedi ve köpek aile bağlarını güçlendiren sürekli önerilen, yalnızlığı gideren bir yaşam tarzı olarak benimseniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bazı Avrupa ülkelerinde nüfus kadar veya daha fazlası evcil hayvan bulunuyor. İtalya’yı örnek alabiliriz. Nüfusu 58 milyon olan ülkede, Devlet İstatistik Kurumu 'ISTAT'a göre ülkede 60 milyon evcil hayvan besleniyor. Ailelerin yüzde 40'ı evlerinde kedi veya köpek barındırıyor

    Bu rakam COVID-19 döneminde patlamış. Ne yazık ki işsiz kalan veya gelirleri azalanlar için evcil hayvan sahibi olmak giderek zorlaşıyor.

    ‘Assalco’ (İtalya Ulusal Evcil Hayvan Bakım ve Beslenme Birliği) imza toplayarak önemli bir girişimde bulundu. ‘Assalco’ kedi ve köpek mamalarının KDV'si olan yüzde 22’nin en az yüzde 10’a indirilmesi, ayrıca veteriner muayene ücretlerinde KDV'nin belirli rakamlara çekilmesi için Parlamento Komisyonu'na önerge verdi. Bu önergeye ilk destek veterinerlerden geldi. Veterinerler COVID-19 döneminde KDV'nin indirilmesi halinde vizite ücretlerinde de indirime gidebileceklerini açıkladılar.

    Almanya mamalarda KDV'yi yüzde 7'ye kadar düşürdü. İspanya ise yüzde 10'a. İtalya yüzde 22 KDV'nin çok yüksek olduğunu savunuyor. Bu ülkede evcil hayvan maması cirosu ise yılda tam 2 Milyar Euro!

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ülkede en etkili hayvanları koruma öncüsü olarak bilinen eski Başbakan Silvio Berlusconi'nin sağ kolu, dönemin Çevre Bakanı Maria Vittoria Brambilla sıkı bir aktivist olarak "Maalesef hükümetler hayvanları sadece kasalarına gelir getirmek için anımsıyorlar. Oysa bu salgın sırasında evcil hayvanlar, sahiplerine inanılmaz moral verip ayakta tutmayı başarmaktadırlar" açıklaması yaptı.

    İtalya'da 2019'da 556 bin ton kedi ve köpek maması tüketilmiş. Bu rakamın 2020'de 600 bin tona çıkması bekleniyor.

    26 Ağustos Dünya Köpek Günü'nde parlamentoya sunulan KDV indirimi önergesinin Ekim ayında gündeme getirileceği belirtildi.

    Assalco ise "Evcil hayvan beslemek lüks değildir" görüşünü sonuna kadar destekleyeceğini bir kamu spotu ile sürekli duyuruyor.

    Evcil hayvan beslemek lüks müFotoğraf: pexels