hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Firari militan Battisti 37 yıl sonra nasıl yakalandı

    15.01.2019 Salı | 13:27Son Güncelleme:

    İtalya 2019 yılına Bolivya’dan gelen coşkulu bir haberle derin bir “Ohhhh” çekerek girdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1970 yıllarda üyesi olduğu PAC (Komünizm için Silahlı Proleterler) terör örgütü adına 4 cinayetten müebbet hapis cezasına çarptırılan eski radikal solcu terörist Cesare Cesare Battisti, 37 yıllık bir kaçıştan sonra nihayet Interpol işbirliği ile yakalandı ve İtalyan Hava Kuvvetleri'ne bağlı bir uçakla Roma’ya getirildi.

    Mafya babaları kadar tehlikeli olan ve ülkenin en çok aranan mahkumu olarak bilinen Cesare Battisti İtalya’da 1981’de cezaevinden kaçtıktan sonra PAC terör örgütü himayesinde birçok yabancı ülkede paşalar gibi yaşamıştı.

     Firari militan Battisti 37 yıl sonra nasıl yakalandı

    Fotoğraf: Reuters

    İtalyan devleti onun peşinden yılmadan koşarken o, Güney Amerika’da istediği gibi hareket edebiliyor ve korkusuzca sendikaların toplantılarına bile katılırken korunduğu devletler tarafından dirsek temasında oluyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İtalya, 64 yaşındaki Cesare Battisti’yi yıllarca yaşadığı Brezilya’dan notalarla istedi. Bu ülkede müebbet hapis cezası olmadığı ve 4 kez İtalya’da gıyabında hayat boyu hapis cezasına çarptırılan Battisti’ye zamanın Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula 2011’de sığınma hakkı tanımış, İtalyan teröristi rahatlatırken büyük ölçüde de güçlendirmişti.

    İtalya yılmadı ve 2010 yılından bu yana Cesare Battisti için İnterpol’den kırmızı bülten çıkartmayı sürdürdü.

    Yeni Devlet Başkanı Jair Bolsonaro seçim kampanyasında başta Cesare Battisti olmak üzere Brezilya’da saklanan veya sığınma hakkı ile yaşayan suçluları ülkelerine iade edileceği sözünü verdi.Tek koşulu müebbet hapis cezası uygulanmamasıydı. İtalya bu isteği kabul ederken Cesare Battisti iade edilme korkusuyla Brezilya’yı terk ederek izini kaybettirdi. Brezilya ve İtalya işbirliği yaparak uydu aracılığı ile zaman zaman Wi-Fi ile iletişime geçen Battisti’nin Bolivya’nın Santa Cruz kentinde olduğunu saptadı. Bolivya polisine Battisti’yi yakalama işi kalmıştı. Battisti yasa gereği doğrudan İtalya’ya değil kaçtığı Brezilya üzerinden Roma’ya getirildi.

    16 saatlik yolculuk boyunca Cesare Battisti’nin hüzünlü olduğu ve uyuduğu belirtildi. Roma Ciampino Havalimanı'ndan kelepçesiz indirildi. İlk sözleri "Aferin size.İyi ki yakaladınız. Sürekli kaçmaktan artık yorulmuştum. Zaten Brezilya’dan kaçışımda uzatmaları oynadığımı ve sona yaklaştığımı anlamıştım. Ama tek suçlu ben değilim" oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Popülist koalisyon hükümeti bu iadeyi bir şov haline çevirdi. Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı ayrılıkçı Matteo Salvini havalimanına yanında Adalet Bakanı Alfonso Bonafede olduğu halde ve polis üniforması giyerek gitti. "Bu bir başlangıçtır. Kaçak mafya üyelerin, teröristleri İtalya’ya zarar veren ve yurt dışında yaşayanları tek tek getirteceğiz. Bu hükümetimizin bir zaferidir" açıklaması yaptı.

     Firari militan Battisti 37 yıl sonra nasıl yakalandı

    Fotoğraf: Reuters

    Ancak havalimanına gitmesi devlet töreni gibi mahkum Cesare Battisti’nin uçağını karşılaması muhalefetin  ve Battisti’nin kurbanlarının ailelerinin hoşuna gitmedi. Daha önce yurt dışında hayatını kaybeden güvenlik güçleri ve tanınmış vatandaşların cenazeleri için havalimanına gitmeyen hükümet bireylerinin Battisti’yi karşılarken hazır bulunmaları polemikler yarattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cesare Battisti kalan cezasını çekmek üzere ikinci bir askeri uçak ile Sardunya Adası'ndaki Oristano kapalı çezaevine gönderildi.

    Avukatları şimdi 1981’den bu yana yurt dışında kaçak olan teröristin af indiriminden yararlanması için uğraş vereceklerini duyurdular.

    Popülist hükümet ise bu başarısının meyvelerini son ankette oylarının yüzde 2.5 artmasını sağlayarak aldı.