hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Formula 1 anıları

    09.10.2021 Cumartesi | 13:54Son Güncelleme:

     İstanbul Park’ta ilk Formula1Türkiye Grand Prix’i 2005’te yapıldı. Yayıncı kuruluş Kanal D ve CNN TÜRK tü. Ekipte yer alıyordum. Görevim yarışmanın kalbi sayılan Padokta canlı yayında röportajlar yapmaktı. Padok inanılmaz hareketli bir yerdir. Tüm ekiplerin yönetildiği alandır. Pilotlar, yöneticiler, VİP konukları buradadır. Tabii yayıncı kuruluş olarak Padoka hakimdik. Söyleşi yapılacak bir sürücü veya ünlü bir konuğu bulduğumuz an hemen mikrofonu tutar ve canlı yayına bağlanırdık. Aynı zamanda koyu bir Ferrari taraftarıydım. Bunun için Ferrari konteynerinin önünden ayrılmazdım. Çünkü tanınmış simaların genelde mutlak uğrak yeriydi. İlk röportajı favori gösterilen unutulmaz Michael Schumacher ile yapmıştım. İstanbul Park’ta ilk şampiyon McLaren – Mercedes pilotu Finli Kimi Raikkonen olmuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sonra düzenlenen 6 Türkiye Büyük Ödülünde yine Padokta görevimi sürdürdüm. Ferrari’nin Brezilyalı pilotu Felibe Massa arka arkaya tam üç kez İstanbul Park’ta podyumun en üst basamağına çıktı. Ailesiyle ve özellikle Babası Antonio ile iyi bir dostluk kurduk. Hatta çok sevdikleri ve uğurlu saydıkları İstanbul’da ev bile baktık birlikte.

    Formula 1 anıları

    Sadece sürücüler ve yöneticiler değil magazin dünyasının ünlülerinin de uğrak yeriydi Padok. En çok ta çapkınlığı ile bilinen Renault Ekürisinin CEO’su İtalyan Flavio Briatore’nin  kadın konukları dikkat çekerdi. Naomi Campbell, Bo Derek, Ursula Andress le röportajlarım keyifliydi. Bu arada Padok ta takımlar ikram için de adeta yarışırlardı. Her takım kendi aşçısını ülkesinden getirirdi. Ferrari’de makarna ve risotto çeşitleri çok beğenilirdi. Ama en zengin mutfak Red Bull’un du. O dönemde Red Bull takımı iddiasızdı ama gurmesi birinci sınıftı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Formula 1 anıları

     İstanbul Park’ın bir özelliği de 5.338 metrelik pistin diğerlerine oranla saat yönünün tersi olması. Kimi pilot bundan rahatsız olur. Ancak İstanbul Park’ın 8. virajı dillere destandır. 4 virajın birleşiminden olan bu 8.viraj pilotların hızla geçişinde ayrı bir heyecan yaratır. 

    Formula 1 anıları

    Yayıncı kuruluş ekibinde olmanın en büyük avantajı yarış sonrası kazanan veya podyuma çıkan pilotlarla sıcağı sıcağına röportaj yapmaktı. Bir keresinde Şampiyon olan Felibe Massa’ya ulaşamayınca paniğe kapıldım. Hemen eşi Rafaella’nın yanına gittim. ‘Bana merak etmeyin. İlk geleceği yer benim yanım olur.  Burada bekleyin’ demişti. Nitekim öyle oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Formula 1 anıları

    Sonra ekonomik anlaşmazlıklar nedeni ile Türkiye Grand Prix’i takvimden çıkartıldı ve İstanbul Park kaderine terk edildi. Geçen yıl Pandemi nedeniyle bazı ülkeler çekilince İstanbul Park tekrar devreye sokuldu.  Çok iyi bir sınav verildi. Bıraktığı yerden kusursuzca devam etti. Yarın Formula1’ in 16. etabında İstanbul Park tekrar ev sahipliği yapacak.100 bin seyirci bekleniyor. Favori lider İngiliz Lewis Hamilton en yakın takipçisi Max Verstappen ile birlikte kıyasıya direksiyon sallayacak.