hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Formula 1 İstanbul'a dönüyor

    21.08.2020 Cuma | 12:02Son Güncelleme:

    Haberi okuyunca hemen FİA (Uluslararası Otomobil Federasyonu) ya yakın bir dostumu aradım. Heyecan verici bir gelişmeydi. Formula 1 İstanbul Park’a geri dönecekti. Tam 9 yıl sonra. Pandemi nedeniyle takvimde ki bir çok etap sıradan iptal edilmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gerçekleşen Büyük Ödüller ise seyircisiz yapılıyordu. Bir anlamda Formula 1’inin tadı tuzu kalmamıştı. Zaten Mercedes takımından İngiliz Lewis Hamilton rakipsiz zaferlerine yenisini katıp rekorlar kırıyordu. Derken bu haber gündeme geldi.13 –14 -15 Kasım’da Formula 1 etap yarışı Türkiye’de yapılacak. Üstelik büyük bir olasılıkla tribünlerde seyircili olarak. Covid – 19 sırasında müthiş bir haber.

    Geçmişe gittim. 2005 yılında özellikle Formula 1 için Kurtköy’de inşa edilen İstanbul Park  yarış pisti ilk kez dünyaca ünlü yarış otomobilleri markalarına ve süper sürücülerine ev sahipliği yapacaktı. İnanılmaz bir Türkiye tanıtımı olacaktı. On birlerce Formula 1 meraklısı İstanbul’a gelecekti. Ferrari taraftarları kesin ağır basacaktı. Canlı yayın kuruluşu CNN Türk – Kanal D kurumlarından oluşuyordu. Motor sporlarına yakın olduğumdan Formula 1 i izleyecek kadroda yer almak için Roma’dan gelmiştim. Görevimiz Padoktan canlı yayın yapmaktı.

    Formula 1 İstanbula dönüyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sürücülerle röportajlar, ünlü konukları yayına almak gibi keyif verici bir çalışmaydı. 2005’ten 20011’e kadar her Türkiye Grand Prix’ini görevli olarak izledim. O dönemin Formula 1 patronu Bernie Eccleston ile hep dirsek temasındaydık. Tabii işin birde magazin tarafı vardı.

    Padoku ziyaret eden ünlü Türkler kadar yabancıları da ekranlara taşıyorduk. Naomi Campbell, Bo Derek, Ursula Andress aklıma ilk gelenler. Elbette sürücüleri de sıcağı sıcağına canlı yayına çıkartmak ta başka bir keyifti. Michael Schumacher, Sebastian Vettel, Kimi Raikonen, Fernando  Alonso, Jenson Button ve 2006 ,2007, 2008 ‘de Türkiye Büyük Ödülünü arka arkaya üç kez kazanan Ferrari’nin pilotu Felibe Massa. Ailesiyle adeta akraba gibi olmuştuk.

    Formula 1 İstanbula dönüyor

    İstanbul Park pistini sürücüler çok severlerdi. Özellikle ters ve yüksek hıza elverişli G kuvvetinin bulunduğu 8. viraj denemeleri onları hem korkutur hem de mest ederdi. İstanbul’da yarışan Kimi Raikkonen, Sebastian Vettel ve Lewis Hamilton hala Formula 1’de direksiyon sallayan üç pilot.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

      Henüz resmi bir açıklama yok. Ancak FİA Başkanı Fransız Jean Todt’un Tükiye Grand Prix’inin tekrar takvime acil olarak alınmasını istediği biliniyor. Şimdi Türkiye Otomobil Federasyonu Başkanı Eren Üçler toprağı’nın olumlu açıklamasını bekliyoruz.