hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Fransa kazanmadı Afrika kazandı

    16.07.2018 Pazartesi | 14:53Son Güncelleme:

    1968 yılında “Milliyet” gazetesi spor servisine girdiğimde ilk 8 sütuna manşetim İtalyan “Corriere dello Sport” gazetesinden bir alıntıydı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    O dönemin gözde teknik direktörü “Sihirbaz” lakabıyla tanınan Arjantin’li Helenio Herrera “Dikkat. Kara tehlike geliyor!” uyarısıyla dünya futboluna Afrikalı oyuncuların eninde sonuna egemen olacağını öngörüyordu. Üstelik sömürgesi olan pek çok Avrupa ülkesinin liglerinin ve milli takımlarının renginin değişeceğini de belirterek “Gün gelecek belki beyaz futbolcu kendi takımının formasını giyemeyecek” iddiasında bulunmuştu.

    Fransa kazanmadı Afrika kazandı

    O günkü manşetten bu yana 50 yıl geçti. Helenio Herrera haklı çıktı. Belçika, Fransa, Portekiz, İngiltere gibi ülkelerin Milli takımlarının futbolcularının çoğunluğu Afrika kökenli. Sığınmacıların, göçmenlerin ikinci neslini oluşturduğu İsviçre de tam bir lejyoner takımı ile mücadele etti. Kupaya katılamayan Hollanda’da Surinam’a sırtını dayamış durumda. Tabii Avrupa liglerinde oynayan siyahi futbolcu sayısı da giderek artıyor. Herrera bu tahmininde Afrikalı futbolcuların atletik yapıları, dayanıklılığı ve çabukluğunu anımsatarak Kara kıtanın atletlerinin yine o dönemde olimpiyatlarda uzun mesafeli yarışlardaki başarılarına dikkat çekmiş ve yetenekli akademik futbol çalıştırıcılarıyla Afrikalıların büyük sürprizler yapacağını dile getirmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2018 Dünya Kupası'nda Fransa’yı, Belçika’yı, İngiltere’yi izledik. Kadrolarındaki yoğun siyahi futbolcularla ilk dörtte yer aldılar. Aralarına bir tek Hırvatistan girebildi.

    Eğri oturup doğru konuşalım. İspanya’da 1982 yılında düzenlenen Dünya Kupası'nda Fransa onbirinde Afrika kökenli futbolcu yoktu. 36 yıl sonra Fransa Rusya’da Dünya Kupası şampiyonu oldu. Kadrosunda beyaz oyuncular ciddi azınlıktaydı. O zaman “Sihirbaz” Helenio Herrera’nın tahminlerine göre “Kupayı Fransa değil, Afrika kazandı” desek yalancı durumuna düşmeyiz.

    Nitekim İtalyan spor medyası ve ırkçı sosyal medya “Fransa değil kupayı Afrika kazandı” yorumunda bulundu. Hem de bir liste yayımlayıp “Horozlu” Milli takımın kadrosunda yer alan Afrikalıların ana vatanlarını işaret ederek: Kimpembe ( Kongo), Dembele ( Moritanya), Sidibe (Mali), Umtiti (Kamerun), Pogba (Gine), Tolisso (Togo), Matuidi (Angola), Kante (Mali), Nizonzi (Kongo) Mbappe (Kamerun), Mendy (Senegal), Mandada (Kongo), Fekir (Cezayir)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Züğürt tesellisi

    Dünya Kupası'na grubumuzdan çıkamadığımız için gidemedik. Sonuna kadar, grubumuzu lider tamamlayan İzlanda ve sonrasında finale kadar yükselen yine gurubumuzun ikincisi Hırvatistan’ı destekledik. Teselliğimiz Dünya ikincisi Hırvatistan’dan iki maçta 4 puan kazanmamız oldu.

    Fransa kazanmadı Afrika kazandı