hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Giorgio Armani'nin 8 milyar euroluk imparatorluğu

    09.12.2018 Pazar | 14:57Son Güncelleme:

    'Forbes’ dergisine göre ünlü İtalyan stilist ve iş adamı Giorgio Armani’nin İmparatorluğu tam 8 Milyar Euro’ya sınırına dayandı. Kasım 2018 itibarıyla 84 yaşındaki Armani’nin serveti tam 7 milyar 776 milyon euro!

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İtalya’nın en zengini olmasa bile ilk 10 arasında yer alıyor... Adı üzerinde modacı ama stilistliği dışında aksesuar, parfüm, makyaj malzemeleri, spor giyim sektörü, emlakçılık, mobilya üreticiliği, restoranlar, oteller ve de bir çikolata fabrikası sahibi.

    'Bloomberg'e göre sadece geçtiğimiz yılki karı vergiler dışında 2 milyar 38 milyon euro!

    Armani’nin dünyanın pek çok yerinde villaları var. Çoğu İtalya ve Fransa’da. Ama Sicilya Adası'nın güneyindeki Pantelleria Adası'nda da villası, dışında Karaiplerdeki Antigua’da da harika bir villası daha bulunuyor. 65 metrelik süper yatı 'Main' genelde Fransa marinalarına bağlanıyor. Konukları ile Akdeniz turuna çıkan Armani St. Tropez, İbiza, Pantelleria ve Yunanistan adalarına demir atıyor...

    Giorgio Armaninin 8 milyar euroluk imparatorluğu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    84 yıl önce Kuzey İtalya’nın Piacenza kentinde doğan Giorgio Amani tahsiline aynı kentin tıp fakültesinde başladı. Ancak zorunlu askerlik nedeniyle eğitimini yarım bıraktı. Askerden dönüşünde kendisine Milano’da 'La Rinascente' mağazasında vitrin düzenleyicisi olarak iş buldu. Sonra çalıştığı kuruma ürün seçme tedarikçisi oldu. Bu görevi sırasında modaevi 'Nino Cerutti'nin kurum sorumlusu Sergio Galeotti ile tanıştı. Yıl 1965’ti... Onunla ortak oldu. Galeotti. 1989 yılında yaşamını yitirince yoluna tek olarak devam etti ve Emporio Armani'yi (Armani Pazarı) kurdu. Modada bir yenilik yarattı ve şu açıklamayı yaptı "Erkek giyimini yumuşattım, kadınlarınkini ise güçlendirdim. Erkek kumaşlarını kadınlara diktim. Böylece kadınlar isteklerini ve gerekliliğin sahibi olarak kendilerini erkekler kadar güçlü hissettiler."

     Moda ile tatmin olmayınca değişik alanlara cesaretle kaydı. 2005’te otelciliğe soyundu. Milano ve Dubai’de 'Armani Hotels&Resorts' adıyla iki lüks otel açtı. Dubai’deki oteli 2016’da dünyanın en lüks oteli ilan edildi. Bu otel kentin en yüksek gökdeleni Burj Halife’de yer alıyor ve en küçük odası günlük 700 dolara müşteri buluyor.

     Giorgio Armani’nin New York 5.Cadde’deki lüks restoranı dışında Cannes, Doha gibi kentlerde de cafeleri bulunuyor. Kendi adına açtığı 'Armani Casa' ile mobilya sektöründe de iddiasını sürdürüyor. Otomotiv sanayinde Mercedes – Benz’in ısrarı üzerine 'CLK' serisinin tasarımını yaparak üretilen sadece 100 örneğine kendi ekibi imza attı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Kral George” benzetmesiyle tanınan is adamı özel jetini ise markasını giydirdiği yakın dostları George Clooney, Julia Roberts, Martin Scorsese, Jessica Alba, David Beckham ve eşi Victoria’ya ödünç vermekle de tanınıyor.

    2015’te 40. kuruluş yılını kutlarken Armani kendi adına bir vakıf kurarak kurumunun geleceğini sağlama aldığını açıkladı. Cinsel tercihleri nedeniyle evlenmediği bilinen Giorgio Armani’nin iki yeğeni bulunuyor. 20 yıldır yanından ayrılmayan Roberta, Giorgio Armani’nin sağ kolu gibi hareket ediyor.

    İtalya’da bulunduğum yıllarda Giorgio Armani ile çeşitli defilelerde ve festivallerde söyleşiler yaptım. Bu röportajların hepsi birbirinden keyifliydi. Smokin giydiği resmi toplantılar dışında üzerinden eksik etmediği siyah tişörtü ile hala ne kadar atletik olduğuna tanık olmak bir sürpriz değil. Dile kolay 8 milyar euroluk 'Giorgio Armani İmparatorluğu' bugün hala moda dünyasına hükmediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Giorgio Armaninin 8 milyar euroluk imparatorluğu