hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Hemşire Elena Pagliarini

    06.04.2020 Pazartesi | 12:09Son Güncelleme:

    Dünyada olağanüstü vakalarda kahramanlar ortaya çıkar. Sembol olurlar. Hafızalarda yer yaparlar. Bir tek fotoğrafla kalplere yerleşir ve bir daha çıkmazlar. Bunlardan bir tanesi koronavirüs Covid – 19 illeti ile mücadele sırasında Kuzey İtalya’nın Cremona kenti devlet hastanesindeki hemşire Elena Pagliarini...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Henüz Mart aylarının başında İtalya’yı sarsan kabus sırasında yoğun bakıma getirilen hastalarla canla başla ilgilenen tam 19 saat aralıksız çalıştıktan sonra bilgisayarın önüne başını yaslayarak yığılan hemşire Elena Pagliarini'ydi. 8 Mart Kadınlar günü sabahı aynı serviste görevli nöbetçi doktor Francesca Mangiatorti tarafından çekilen bu fotoğraf sağlık memurlarının ne denli canla başla çalıştıklarının bir simgesi haline gelmişti. Elena Pagliarini’nin bu tek anlamlı fotoğrafı dünyayı dolaşırken, RAI televizyon kanalına verdiği demeçte "Biz görevimizi yapıyoruz. Tek amacımız hastaları iyileştirmek. Yoruluyoruz ama koronavirüs ile savaşanlara meydan okumaları için yardım etmeyi kutsal bir destek olarak görüyoruz"dedi. İtalya’da gece yarısı balkonlara çıkıp çilekeş ama son derece etkili sağlık görevlilerini gönülden alkışlama girişimi Elena Pagliarini’nin o simge fotoğrafı ile başlatıldı.

    43 yaşındaki hemşire aynı tempo ile tam 5 gün daha çalıştı. Sonrası malum. O da bu acımasız, sinsi virüsün gadrine uğradı.14 gün yoğun bakımda tedavi gördü. Ekip arkadaşları onu yaşatmak için seferber oldular. Papa Francesco, Elena için Sen Piyer Katedralinde dua etti. Nihayet iyileşti. İlk sözü “Karantina sona erince görevime döneceğim” oldu.

    Dünyada yüz binlerce Elena Pagliarini gibi sağlık görevlisi saate karşı hastaları iyileştirmek, en azından hayatta tutmak için büyük, olağanüstü çaba sarfediyor.

    Düşünün sadece İtalya’da bugüne kadar çoğu uzman doktor 100 hastane personeli hastalarından kaptıkları virüs ile yaşamını yitirdi. Bu rakam İtalya ve dünyanın dört bir yanında giderek artacak. Ülkemizde çok değerli profesörlerimizi Covid – 19 aldı, götürdü. ABD, İngiltere, İtalya, Fransa, İspanya gibi bazı gelişmiş ülkelerde sağlık personeli açığı var. Bu giderek artacak. Çoktan emekli olan sağlık memurları adeta yalvarılarak yeniden göreve çağrılıyor. Virüs ile mücadelede aciz kalan ülkeler başka ülkelerden sağlık insanı yardımı isteğinde bulunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bütün bunlar yaşanırken hemşire Elena Pagliarini’nin o ikonlaşan enstantanesi bir umut gibi zihinlere yapışıyor, isimsiz diğer kahramanlara ışık tutuyor. Geçmiş olsun hemşire Elena.  

    Hemşire Elena Pagliarini