hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Hoş geldin Neo Faşizm

    26.09.2022 Pazartesi | 14:02Son Güncelleme:

    Sürpriz oldu mu? Kesinlikle hayır! Beklentinin ötesinde oy alarak (%26.3) İtalya’da faşizmi hortlatan aşırı sağcı ‘Fratelli d’Italia’ (İtalya’nın Kardeşleri) partisi lideri Giorgia Meloni büyük bir olasılıkla ülkesinin ilk kadın Başbakanı olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tam 11 yıl sonra merkez sağ sandıktan çoğunlukla çıktı. 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez aşırı sağcı bir parti ülkeyi yönetme vizesi aldı. Tabii bunda Meloni’nin Faşist lider Benito Mussolini hayranlığını yüzyıl sonrası İtalyanlar’a sabırla ve inatla aşılaması büyük rol oynadı.

    Oylamaya katılım fazla olmadı yüzde 63. 91. Tüm zamanların en az katılımı. Seçmen politikaya ve özellikle koalisyon hükümetlerine fazla inanmıyor. ‘İtalya’nın Kardeşleri’ partisi geçmişte aşırı sağcı kurulan partilerin bir uzantısı.

    Ama Giorgia Meloni karakteri ülkenin bünyesine ve kimyasına bir şekilde uydu. Daha önce torun Alessandra Mussolini’nin başaramadığını Meloni ekonomik kriz ve pandemi illeti kozlarını iyi değerlendirerek ve ezeli rakip merkez solun kendi aralarındaki uyuşmazlığı fırsat bilip doğru seçim vaatleri ile sadece kendisini değil diğer merkez sağ partileri de zafere taşımış oldu.

    Merkez sağ ile yapılacak koalisyon ile İtalya yepyeni bir siyaset macerasına atılacak. Toplam oy oranı yüzde 44’yi geçecek.Tabii Giorgia Meloni liderliğindeki bir İtalya’nın ‘Süper’ Mario Draghi sonrası AB’deki yeri şimdiden tartışılıyor ve tedirginlik yaratıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zaten Macar lider Viktor Orban ile başı dertte olan AB’nin Giorgia Meloni’yi nasıl karşılayacağı da merak konusu. Bekleyip göreceğiz. Ancak ortada bir savaş gerçeği var. Draghi’nin İtalya’sının tavrı biliniyor. Ukrayna’ya destek şimdi ne olacak?

    İtalya’yı zor bir kış bekliyor. Doğal gaz en büyük sorun. Meloni’nin öncelikle bunu çözmesi gerekecek. Ama ittifakı güçlü. Merkez Sağ’da. Matteo Salvini’nin oy kaybetmesine karşın Meloni’nin güvenebileceği bir Lig Partisi bulunuyor. ‘Bir Bilen’ deneyimli güneşi hala batmayan 85 yaşındaki yine eski Başbakanlardan Silvio Berlusconi koalisyonda sağlam bir güvence.

    Sabaha karşı zaferle birlikte ilk konuşmasını yapan Meloni ‘Partimizin adı gibi kardeşliği yaşatarak ülkeyi birlik beraberlikle kucaklayacağız. Yepyeni bir sayfa açacağız’ açıklaması yaptı.

    Adı ister ‘Neo Faşizm’ ya da ‘Post Faşizm’ olsun yeni lider Giorgia Meloni siyaset ve sandık bıkkını uyuşuk İtalya’yı silkelemek için ilk hamlesinde çok başarılı oldu. Şimdi hedef halkı kadar ülkesinin bağlı bulunduğu başta AB ve NATO olmak üzere birlikleri de ikna edebilmek. Çünkü Batı hep bir ağızdan ‘Faşizm İtalya’ya geri döndü’ kuşkusunu dile getiriyor. Bekleyip göreceğiz.