hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Hosteslere makyaj malzemesi ödeneği

    15.09.2021 Çarşamba | 12:05Son Güncelleme:

    Alışkanlıktandır. Yolcular kapıdan uçağa binerlerken kendilerini tebessümle hoş geldiniz diye karşılayan hostesleri süzerler. Doğru ya bütün uçuş boyunca kendilerine hizmet verecek bu kadın hostesleri merak ederler. Havayolu şirketleri gerek yer ve gerekse uçuş hosteslerini titizlikle seçerler. Yüz güzelliği aranır. Vücutları da kusursuz olmalıdır. Ses tonları bile önemlidir özellikle anonslarda.11 bin metre havada onlanca yolcuyu memnun etmek gerekir. İşleri zordur. Bu arada uzun yolculuklarda arada bir makyaj tazelemeleri gerekir. Hosteslerin dostu makyajlarıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçenlerde bir havacılık sitesinde hosteslerle ilgili çarpıcı bir haber okudum. Brezilya’da bir havayolu şirketi mahkeme kararı ile bundan böyle kadın yer ve uçak görevlilerinin makyaj ve kozmetik masraflarını karşılayacakmış. Yetmedi, manikür ve epilasyon zorunlu harcamalarının bir kısmını da üstlenecekmiş. Gol Havayolları şirketi kadın çalışanlarına her ay ekstra masraf olarak 220 Brezilya Real’i yani 330 TL’yi bordrolarına ekleyecekmiş. Ülkenin güneyindeki Santa Catarina İş Mahkemesi bu kararı havayolları şirketlerinin kadın çalışanlarına zorunlu kıldığı ‘Kişisel görünüm mevzuatı’ nedeniyle vermiş.

    Tabii bu ilk niteliğini taşıyan İş Mahkemesinin kararının kısa sürede havacılık sektöründe benimseneceği ve diğer havayolları kadın çalışanlarının bu mevzuatı koz olarak kullanılacağın da tahmin edilmekte.

    NUFA (Ulusal Havacılık Çalışanları Birliği) Başkanı Clauver Castilho geçtiğimiz 29 Temmuz’da alınan bu kararın sadece havacılık değil kadınların makyaj yapmaya zorlandığı diğer profesyonel sektörleri de etkileyeceğini hatırlatarak bunun gelecekte mutlak bir örnek teşkil edeceğini ekledi.

    Araştırdım, 70'li yıllarda bir Amerikan havayolları şirketinde çalışan Stewart'ların (Erkek kabin memurları) saçlarının daha parlak ve yapışık gözükmesi için briyantin kremini masraflara dahil etmek istemeleri kabul görmemiş.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birazdan uçağa bineceğim ve kapıda yolcuları karşılayan hostese daha bir dikkatli bakacağım, makyaj ve manikürün hosteslerin olmazsa olmazının bedelini anımsayacağım.

    Hosteslere makyaj malzemesi ödeneğiFotoğraf: AP