hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    İasos'a kıymadılar

    10.07.2020 Cuma | 12:52Son Güncelleme:

    15 Haziran’da bu sütunlardan “İasos”a Kıymayın” diye bir yazı yazmıştım. Ege’nin Güllük  körfezindeki antik, şirin balıkçı köyüne bir yükleme iskelesinin yapılması planlanıyordu. Yaz kış oturduğum ve yeni adıyla Kıyıkışlacık olan bu Milas’a bağlı arkeoloji ve doğa zengini köyde birinci derece sit olanı bölge için tasarlanan yükleme iskelesine karşı inanılmaz bir direnme örneği gösterildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sadece Kıyıkışlacık’ın yerlisi değil yazlık evleri olanlarda, hatta turistlerde köyün en güzel yerine böyle bir iskelenin inşa edilmesine büyük tepki gösterdiler.

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü söz konusu proje için  önce Milas Belediyesi sonra da Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne resmi yazı göndererek görüş istemişti. Ne var ki pandemi nedeni ile toplanamayan CHP ağırlıklı Milas Belediye Meclisi ilk aşamada olumsuz görüş bildirmiş ve konuyu ilk toplantıda gündeme alınacağı yanıtını vermişti. 6 Temmuz’daki salgın sonrası ilk Milas Belediye Meclisi toplantısında konu gündeme alındı ve görüşüldü.

    Kıyıkışlacık sakinleri olarak yaklaşık 60 kişi Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın izni ile toplantıyı yerinde izledi. Alınacak karar hayati önem taşıyordu. Meclis'te CHP - İYİ Parti ile AK Parti ve MHP yani Cumhur İttifakı da yer alıyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Önce konu komisyonda görüşüldü. Önemli olan Komisyonun bu raporunun üyelerce oylanmasıydı. 

    Hürriyet yazarı ve bir Kıyıkışlacık aşığı olan Yalçın Bayer’in köşesinde yazdığı gibi Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı tam kadro ret oyu vererek doğayı birlikte sahiplendiler ve bence bütün Türk siyasetine mesaj verip örnek oldular. 

    Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın konuşmasını biz Kıyıkışlacık’lılar, muhtarımız Halis Şahin ve bizi bir araya getiren köyümüzün önde gelen isimlerinden Kayıhan Babacan’la birlikte coşku ile alkışladık hatta "Bravo" seslerimiz salonda yankı yaptı.   

    Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne gönderilen yazıda "Kıyıkışlacık’a yükleme- boşaltma iskelesi yapılması ile ilgili, arkeolojik, turuistik, çevresel, körfezdeki trafik yoğunluğunu ve iskeleye mal taşıyacak ağır kamyonların yaratacağı sıkıntılar gibi nedenlerle olumsuz görüş bildirildi. Güllük körfezinde zaten bir liman var. İkinci bir liman Güllük Körfezine zarar verir" dendi.

    Şimdilik rahat bir nefes aldık. Ancak burada önemli olan Meclis'teki partilerin bu konudaki duyarlılığı ve birlikte hareket etmeleridir. Evet İasos’a kıyılmadı. Dayanışma ağır bastı. Güzel Ege'yi rantçılardan yine aynı dayanışmayla kurtarabiliriz.

    İasosa kıymadılar

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     İasosa kıymadılar