hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Issız yılbaşında katledilen kuşlar

    03.01.2021 Pazar | 14:30Son Güncelleme:

    Güney Pasifik'teki Samoa Adaları önce yeni yıla girdi. Ardından Yarım Küre’de Yeni Zelanda ve sonrasında Okyanusya’nın dev kıtası Avustralya. Pandemi buralara kadar gereğince yetişememişti. 2021’i korkusuzca hatta maske takmadan sokaklarda eğlenerek karşıladılar. Dünyayı kıskandırdılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ama Avrupa, Amerika, Asya ve vaka rakamlarına pek ulaşılamayan Afrika kıtaları korona illetinden korunmak için büyük yasaklara takıldı. Hindistan'daki son ölü sayısı üçüncü dalganın habercisi oldu.

    ABD Noel ile Yılbaşı arasında 130 bin yeni vaka ile karşılaştı. COVID-19’dan ölenlerin sayısı 350 bini geçti. İngiltere başta olmak üzere Almanya, İtalya, Fransa, İspanya, Hollanda gibi pek çok Avrupa ülkesi kendisini karantinaya aldı. Sokağa çıkmak yasaklandı. Buna karşın vaka sayısı inmedi tam tersi arttı. Bu sefer virüsün mutasyona uğraması 2020’nin son kötü haberi olarak hafızalara yazıldı.

    Alışılagelmiş Yılbaşı yada 2020’nin son gecesi ıssızlığa büründü. Geçmişte eğlencenin, çılgınlığın kol gezdiği New York, Paris, Roma, Londra, Moskova, Barcelona gibi kentlerde caddeler, meydanlar boş kaldı. Londra’da, Roma’da, Paris’te evdeki kutlamalara bile sınır getirildi. Çekirdek aile dışında misafir kabul edilmedi. Yasayı uygulamayanlar için büyük cezalar kesildi. Ülkemizde 4 günlük bir karantina sistemi uygulandı. Tek tük olaylar dışında eve kapandık PTT yani pijama, terlik, televizyona razı olduk.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gerçekten ıssız bir yılbaşıydı. Caddelerde, meydanlarda dans yoktu, eğlence yoktu. Öpüşme, sarılma, kucaklaşma kadeh tokuşturma hiç yoktu. Sevinç ve coşku ile yeni yılı kutlamak yerini yalnızlığa ve hüzne bıraktı.

    Birçok ülkede geleneksel olan havai fişek atılmasıyla karşılanan yeni yıl yasağa rağmen fazlasıyla gökleri aydınlattı. İtalya’da her yılbaşında özellikle Napoli’de havai fişek kazalarında ortalama 7 -8 kişi yaşamını yitirir, yüzlerce meraklısı hastanelik olur. Bu yıl Napoli’de yasaklar sayesinde sadece1 kişi öldü, yaralı sayısı da geçmiş yıllara oranla azaldı.

    İstanbul’da ise Galatasaray’ın Norveçli oyuncusu Omar Elabdellaoui down sendromlu oğlunu eğlendirmek için saat 24.00’te fırlatmak istediği havai fişek elinde patlayınca gözlerinden yaralandı. Ucuz atlattı.

    Artık pek çok ülkede havai fişeğin sadece yılbaşında değil, bayramlarda, doğum günlerinde, düğünlerde, açılışlarda atılması yasak. Başlıca nedeni ise diğer canlılara ve özellikle kuşlara verdiği ciddi ölümcül zarar. Roma semalarında topluca şekiller çizerek muhteşem görüntüler yaratan sığırcık kuşları geceyi sokaklarda, meydanlardaki ağaçlara tünerek geçirirler. Maalesef İtalya’nın başkentinde yılbaşını karşılayan havai fişekler bir anda patlamaya başlayınca o sığırcık kuşlarının minik yürekleri bu korkuya dayanamadılar. Meydanlar, caddeler katledilen kuşların cansız bedenleriyle doldu. Issız yılbaşı daha da ıssızlaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Issız yılbaşında katledilen kuşlarFotoğraf: Reuters