hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Istakozları canlı canlı haşlama sona mı eriyor?

    26.07.2021 Pazartesi | 09:14Son Güncelleme:

    Kabukluların ıstırabı sona mı erecek? Özellikle ıstakoz ve yengeçlerin diri diri kaynar suya atılıp pişirilmesi yıllardan beri ünlü şeflerle hayvanları sevenler arasında büyük bir tartışma konusuydu.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kimine göre ıstakozlar acı hissetmiyordu. Bu nedenle onları diri diri ölüme haşlayarak göndermek doğaldı. Ancak son yıllarda ıstakoz gibi diğer kabuklularında acıya duyarlı olduğu uzmanlarca ortaya atıldı. İsviçre’nin başı çektiği Norveç ve Yeni Zelanda’nın da yasakladığı kabukluları canlı canlı haşlamanın yasaklanmasına şimdi Büyük Britanya’da dahil olmak istiyor.

    Karides, yengeç, kalamar dışında ahtapotların da acıya duyarlı olduklarını öne süren Lordlar Kamerası bu olası alınacak kararı ‘Hayvan Refahı (Duyarlılık) Yasası’ na dahil edilmesi için start verdi. Bu girişime İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un eşi Carrie Symonds, Çevre Bakanlığı ve CAWS Muhafazakar Hayvan Refahı Vakfı da destek vermekte. CAWS ıstakoz ve ahtapotların acıyı hissedebilen son derece zeki yaratıklar olduğunu öne sürerek onları diri diri kanar suda haşlamanın cinayet işlemekle eşitliğine inandıklarını duyurdular.

    Canlı canlı haşlama yerine ıstakozları buzdolabında 4 derecede 20 dakika tutup sersemlettikten sonra pişirilmesi veya büyük bir bıçakla sırtından keserek öldürmenin bir kaç saniye almasının acı çekmesini önlediği fikirleri de ünlü şeflerce kabul edilebilir bir çözüm olacağı hususunda Hayvanlara Zulümü Önleme Kraliyet Birliği RSPCA tarafından da benimsendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Istakoz menüsünün önde gelen şeflerinden İtalyan Giorgio Locatelli canlı olarak dondurularak uyuşturulan yada bir elektrik tabancayla vurulan kabukluların daha lezzet verdiğini öne sürerek haşlanmadan kısa süre önce dondurulma işleminin hem acı çekmeyi önlediği, hem de etinin kalitesini yükselttiğini savunarak ülkelerin bu konuda yasal kararlar almasıyla zevk ve acıyı hissettiği bilinen kabukluların işkence ile öldürülmesini engellemenin insani bir görev kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.

    Eylül ayında İngiltere’de Lordlar Kamarası'nda alınması ve yasallaşması öngörülen bu karardan sonra diğer ülkelerinde kabukluların diri diri haşlanarak pişirilmesinin yasaklanmasını kabul etmesi beklenmekte.

    Istakozları canlı canlı haşlama sona mı eriyorFotoğraf: iStock