hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    İtalya'da koalisyon oyun bozanı

    17.01.2021 Pazar | 14:24Son Güncelleme:

    İtalya’da Cumhuriyetin kurulduğu 1946’dan bu yana tam 67 hükümet görev yaptı. Bu hükümetlerin büyük bir bölümü koalisyon hükümetiydi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hristiyan Demokrat Partisinin tek başına iktidar olduğu dönemleri saymazsak seçim olmadan doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından atanan kriz geçiştiren teknokrat hükümetlere de tanık olundu.

    Ben İtalya’da bulunduğum süreçte tam 33 iktidar değişti. Çok demeyin. Zaten bir hükümetin ömrü ortalama 340 gün olmuş ülkede.

    Şu anda İtalya’da Başbakan Giuseppe Conte koalisyon hükümeti görev başında. Zaten 67. hükümet ufak pürüzlerle karşılaşan 66. hükümetin devamı. Aynı başbakan ve aynı ortaklar. Ancak ortakların küçüğü ‘Italia Viva’nın yani Yaşayan İtalya’nın lideri eski Başbakan Matteo Renzi pandemi sırasında Başbakan Conte’nin demokratik olmadığını ve salgın sırasında ülkeyi iyi yönetemediğini, ekonomiyi sarstığını diğer AB ülkeleriyle uyum sağlayamadığını söyleyerek 5 Yıldız Hareketi (M5S), Demokratik Parti (PD), Özgürler ve Eşitler (LeU) ve Yaşayan İtalya (IV) koalisyon ortaklığını iki Bakan ve bir Bakan Yardımcısını çekerek hükümet krizi çıkarttı. Renzi "Pandemi mi var? Demokrasi bir virüs için durdurulamaz" diyerek ülkeyi zora soktu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Matteo Renzi eski Floransa İl ve Belediye Başkanı Merkez Sol kökenli İtalya’nın en genç Başbakanı olarak bilinir. İzcilik yılları ile iftihar eder ve İtalya’yı bir izci gibi yönetmeyi aklına takmıştır kimi siyasetçiye göre.

    Liderliğini yaptığı Demokratik Parti’de umduğunu bulamayınca kendi Partisi 'Yaşayan İtalya'yı kuran Renzi, 30 milletvekili ve 18 senatör ile Conte hükümetinin en küçük ortağıydı.

    Hükümete sürekli dışarıdan karışan, eleştiren, çelme takan Matteo Renzi, artık ‘oyun bozan’ olarak tanımlanmakta.

    Pandeminin tam ikinci dalgasında Conte hükümetini çok zor duruma sokan Matteo Renzi, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın uyarılarını göz ardı ederek sanki ülkeyi bir erken seçime sürükleme niyetinde.

    Ancak İtalya’daki COVID-19 salgını her gün ortalama 500 can alıyor. Vaka sayıları giderek artıyor. Karantina ve yasakları ile işsizlik büyüyor. Ekonomik durum berbat. Böyle bir ortamda İtalya hükümet krizini taşıyamaz.

    Üçüncü Conte hükümetinin kurulabilmesi için görüşmeler başladı. Yeni ortaklar veya Renzi’nin ikna edilmesi gerek. Cumhurbaşkanı Mattarella ‘Oyun bozan’ Renzi’ye ülkenin içinde bulunduğu çıkmazı anlatmaya çalışıyor. AB üye ülkeleri de İtalya’da yaşananlardan rahatsız. Tek hedef Matteo Renzi’ye rağmen salgın sırasında erken seçime gitmemek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İtalyada koalisyon oyun bozanıFotoğraf: AFP