hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    İtalya'da popülist hükümet sonrası Türkiye ile ilişkiler nasıl olacak?

    04.06.2018 Pazartesi | 11:32Son Güncelleme:

    İtalya'da 88 gün sonra popülist hükümet kuruldu. Hükümette Avrupa Birliği karşıtı görüş de hakim, Türkiye'yi Avrupa Birliği'nde görmek istemeyen de... Peki İtalya, Türkiye'ye AB nezdinde destek verecek mi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İtalya’da tam 88 gün sonra nihayet hükümet kuruldu. Oldum olası Çizme’de iktidar mutlak koalisyon partilerinden oluşur. Hiçbir parti salt çoğunluğu sağlayamaz. Bu kez son yıllarda ciddi yol kaydeden sistem karşıtı 5 Yıldız Hareketi (M5S) ile aşırı sağcı ve ırkçı Lig Partisi (La Lega) ülkenin ilk popülist hükümetini nihayet gerçekleştirebildiler. Liderler Luigi Di Maio ve Matteo Salvini bir hukuk profesörü olan siyaset dışı Giuseppe Conte’nin önderliğinde uzun süredir başsız kalan İtalya’yı tekrar düzlüğe çıkartmaya çalışacaklar.

    Bu hükümet gerçekten sıradışı görünüyor. İki ortağın birbirlerine pek güveni yok ve zaten bu nedenle hükümetin kurulması uzun sürdü. Ayrılıkçı Kuzey Birliği'nin uzantısı olan Lig Partisi'nin hedefinde öncelikle göçmen sorununu kökünden halletmek var. Zaten Başbakan Giuseppe Conte’nin yardımcılıklarını yapacak olan iki liderden Matteo Salvini özellikle İçişleri Bakanlığı'nı istedi ve bu koltuğu adeta koparttı. Yemin ettikten sonra güven oylaması öncesi en kısa zamanda 500 bin göçmeni geldikleri ülkeye iade edecekleri sözünü verdi. Çok zor ve iddialı bir girişim.

    AB’nin diğer ülkeleri İtalya’nın maddi açıdan yarattığı ve yaratacağı sıkıntıdan ikinci bir Yunanistan krizi yaşama çekincelerini alenen itiraf ediyorlar. Hükümette Avrupa Birliği karşıtı kadar Euro’dan Liret’e dönme hesapları yapan üyeler de var. Yeni Avrupa İşleri Bakanı ekonomist Paolo Savona gibi, Başta Forza İtalia Partisinin lideri Silvio Berlusconi’nin de desteklediği La Lega’nın ırkçı ve yabancı karşıtı tutumu büyük endişeler yaratıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İtalyada popülist hükümet sonrası Türkiye ile ilişkiler nasıl olacak
    La Lega lideri ve yeni İçişleri Bakanı Matteo Salvini

    “AB’de Türkiye’nin işi yok” 

    Bu arada yeni kurulan hükümetin Türkiye politikası şimdiden belli oldu. La Lega lideri ve yeni İçişleri Bakanı Matteo Salvini, “AB’de Türkiye’nin işi yok” diyerek partisinin eski politikasını sürdüreceğini duyurdu. İtalya, Türkiye’nin AB üyeliğine sıcak bakan ve alenen destekleyen, bu nedenle de bazı diğer AB üyelerinin tepkisini çeken ülke konumundaydı.

    Matteo Salvini son konuşmasında Hollanda, Yunanistan ve Almanya’nın son dönemlerde Türkiye ile yaşadığı krizleri anımsatarak AB’nin Türkiye sevdasını noktalaması gerektiğini savunarak “Eğer Türkiye’yi aranızda görmek istiyorsanız o zaman bırakın biz çıkalım” düşüncesini açıkladı. Güven oyu alındıktan sonra yeni hükümetin Türkiye politikası netleşecek ama geçmişteki İtalya desteğinin çekilmesi bir sürpriz olmayacak gibi.