hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    İtalya'da Türk fındığı siyasi polemik oldu

    08.12.2019 Pazar | 11:52Son Güncelleme:

    Oldum olası Türkiye ve Türkleri sevmeyen, bunu her fırsatta gündeme getiren aşırı sağcı ırkçı İtalyan lider Matteo Salvini bu kez fındığımıza taktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Lig Partisi'nin başında kaçak göçek karşı savaş veren ve Conte koalisyon hükümetinde İçişleri Bakanı'yken insanlık uğruna bile olsa yasa dışı tekne ve gemilerin İtalyan limanlarına yanaşmasına izin vermeyen Salvini diğer AB ülkeleriyle zıtlaşmış ama asla sözünden dönmemişti.

    Kadınların ve çocukların deniz ortasında ölüme terk edilmesiyle koalisyon hükumeti bozulduktan sonra hakkında suç duyuruları kabaran Salvini şu sıralar yine Türkiye’ye bulaşmaktan geri kalmıyor.

    Geçmişte partisinin adı Kuzey Birliği iken Türkiye’nin AB’ye üye olmaması için mitingler düzenleyen, Milano’da protesto yürüyüşleri yaptıran Matteo Salvini bu kez Türk fındığına takarak ünlü Nutella'yı (Kakaolu fındık kreması) aforoz ettiğini açıkladı. Salvini "Ben sadece İtalyan ürünü yerim. Nutella Türk fındığı içeriyor. Onun yerine İtalyan salamı ve ekmeğini tadarım" diyerek siyasi coğrafya polemiği başlattı.

    Nutella’yı üreten Ferrero çikolata ürünleri fabrikası bir açıklama yaparak "Nutella Türk fındıksız asla olmaz. Türkiye fındık kalitesi ve üretiminde dünyada bir numara. Yüzde 70'lik bir pazar payı var. Biz ise sadece yüzde 14’lerde seyrediyoruz" bilgisini verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Salvini’nin bu konuda gaf yaptığını hatırlatan yetkililer "Türk fındığı ile dünya çapında bir ivme yakaladık. Her geçen yıl üretimimizi artırıyoruz ve Türkiye’den daha çok fındık ithal ederken İtalya olarak rakamları yüzde 20'lere çıkartmak için teşvikte bulunuyoruz" eklemesi yaptı.

    İtalyanları Türk fındığı içeren Nutella’yı yememeye davet eden Matteo Salvini "Tipik ulusal ürünlerimizin yerini hiçbir şey tutamaz. Siz beni dinleyin, yabancı ürünlerle damak tadınızı bozmayın ve İtalyan üreticilere yardım edin" telkininde bulundu.

    Bugüne kadar Nutella’yı her fırsatta yediğini söyleyen Salvini "Ama İtalyan yerine Türk fındığı içerdiğini bilmiyordum. Nutella benim için bitmiştir" eklemesiyle siyası bir polemik yarattı.             

    İtalyada Türk fındığı siyasi polemik oldu

    Fotoğraf: iStock-Reuters