hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    İtalyan Parlamentosu'nda yaprak dökümü

    15.08.2022 Pazartesi | 09:32Son Güncelleme:

    İtalya’da 25 Eylül’de erken genel seçimler yapılacak. Teknokrat Başbakan Mario Draghi’nin güven oyu alamamasından sonra iki kez istifa etmesiyle çözülen Parlamentoda partiler arası transferler dolu dizgin sürüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hemen hatırlatmak isterim İtalyan siyasetinde yasama döneminde seçildiğin partide kalma zorunluluğu yok. Buna kısacası ‘Forma Değiştirmek’ deniyor.

    İtalya’da en son seçimler 23 Mart 2018’de yapıldı. Parlamento arşivi ‘Openpolis’e göre 85 Senatör ve 214 Milletvekili toplamda 299 parlamenter parti değiştirmiş. İtalyan Parlamentosunda siyasetçi sayısı 915. Yani üçte biri seçildiği partiye ihanet edebilmiş. ‘Openpolis’ e göre bazı parlamenterler birkaç kez parti değiştirmiş. O zaman rakam 449’a ulaşıyor ama rekor değil. Bundan önceki yasama döneminde tam 569 parlamenter başka partiye veya gruba geçmiş. Rekor ‘İtalya’nın Kardeşleri’ partisinden seçilen onkoloji uzmanı doktor Maria Teresa Baldini’de. 61 yaşındaki milletvekili tam beş kez parti veya grup değiştirmiş ve bunu Covid -19’a bağlamış nedense. Senatoda ise 5 Yıldız Hareket Partisinden seçilen Giovanni Marilotti de birkaç parti dolaştıktan sonra seçimler öncesi ‘Karışık Grup’a transfer oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    25 Eylül’de yapılacak seçimler öncesi kıyasıya pazarlıklar yapılıyor. İtalya’nın birinci partisi olan Beş Yıldız Hareketi bünyesinde yaşanan fikir ayrılıkları ve rekabetler nedeni ile 331 parlamenter sayısı 159’a düştü.

    İtalya eski Başbakanı Silvio Berlusconi’nin partisi ‘Forza İtalia’da yaprak dökümü yaşayanlardan. 2018 seçimlerinden sonra 12 siyasetçiyi renklerine bağlayan merkez sağ partisi Draghi’nin istifasından sonra aralarında eski bakanlarında bulunduğu 55 parlamenter Berlusconi’ye sırt çevirmiş. Bunların arasında çapkın siyasetçi Silvio’nun kaçamaklar yaşadığı ve bakan seçtiği Mara Carfagna ve Maria Stella Gelmini’de bulunuyor. Giusy Versace ve Annalisa Baroni de ‘Forza İtalia’dan ayrılan diğer kadın siyasetçiler. Bu arada Berlusconi’ye sadık eski bakanlardan Renato Brunetta’nın da istifası büyük bir çöküntü olarak değerlendirildi.

    Demokrat Parti en az hasar alan parti konumunda olurken bütün gözler her geçen gün palazlanan aşırı sağ görüşlü, Mussollini’nin faşizmine aşık oylarını 22.8’e çıkartan ‘İtalya’nın Kardeşleri’ lideri Giorgia Meloni’ye çevrildi. Seçimlere kadar daha çok parlamenterin parti değiştirmesine tanık olacağız sanki.