hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    İtalyan sporunun 70 muhteşem günü

    26.09.2021 Pazar | 13:09Son Güncelleme:

    Oldum olası İtalyan sporunu kıskanmışımdır. Geçmişte biz sadece güreşte başarılı olurken İtalyanlar hemen hemen her dalda vardılar ve etkili oluyorlardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yetmişli yıllarda çalıştığım gazetenin spor servisindeyken Gençlik ve Spor Bakanlığı benden geniş kapsamlı İtalyan sporu ile ilgili bir rapor istemişti. Bir yazımda İtalyan Ulusal Olimpiyat Komitesi'nin, yani ‘CONİ’nin önemini anlatmıştım. Çizme'de bütün federasyonlar Olimpiyat Komitesi'ne bağlıdır. Bütçeleri buradan dağıtılır. İtalyan sporunun geçmişi çok uzun yıllar öncesine dayanır. Faşist rejimin lideri Benito Mussolini’ye. Adolf Hitler Almanya'sının 1936 Berlin Olimpiyatları'ndaki başarısı ile Mussolini faşizmin spordan beslenip güçleneceğine inanmıştır. Roma’nın belirli semtlerine rekor zamanda tesisler yaptırtmış ve hemen hemen her dalda okullarda seçmelere gidilmesini emretmiştir. Statlar kapalı salonlar, atletizm pistleri, kortlar, binicilik parkurları, yüzme havuzları... Tek bir öğrencinin spor yapmadan okumasına izin vermemiştir. İşte CONİ böyle doğmuştur. Yavru, yıldız, genç kategorilerinde gerek okullarda ve gerekse spor kulüplerinde yetişen yeteneklerin ailelerine ayrıca devlet maddi yardımda bulunarak destek vermiş ve teşvik etmiştir.

    1960 Roma Olimpiyatları'nda CONİ kendisini test etmiş ve iyi yolda olduklarını görmüş yolunu daha bir azimle sürdürmüştür.

    Ama İtalyan sporu hiçbir dönemde geçtiğimiz yaz ayındaki olağanüstü başarısına ulaşamamıştı. 70 günlük muhteşem bir süreçte altın çağını yaşadı. Önce genç raket Matteo Berrettini Wimbledon Açık Tenis Turnuvası'nda finalde tenis dünyasının 1 numarası Sırp Novak Djokovic’e 4 sette yenildi ama kazanmış kadar sevindirdi ülkesini.

    11 Temmuz’da İtalyanlar ‘Sihirli Geceleri’ni Roberto Mancini’nin çalıştırdığı Milli Futbol Takımları'nın şampiyon olmasıyla kutladılar.

    İtalyan sporunun 70 muhteşem günüFotoğraf: AA

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sonra pandemi nedeniyle gecikmiş 2020 Tokyo Olimpiyatları geldi. Tekvandoda Vito Dell’Aquila İtalya’ya ilk altın madalyayı armağan etti. Atletizmde bir mucize yaşandı ve Marcell Jacobs 100 Metrede tüm rakiplerini geçerek Altın madalyanın sahibi oldu. 4x100 metre bayrak yarışında sürpriz bir şekilde İtalyanlara gitti. Yüksek atlamada Gianmarco Tamberi Katarlı Mutaz Bashim ile 2.37 metreyi atlayarak birlikte zirveye çıktı. 20 km yürüyüşte kadınlarda Antonella Palmisano erkeklerde Massimo Stano ipi ilk göğüsleyenler oldu. Diğer altın madalyalar Bisiklet, Karate, Kürek ve Yelkenden geldi ve ‘Gökmavililer’ 10’u Altın,10’u Gümüş ve 20’si Bronz toplamda 40 madalya ile 2020 Tokyo Olimpiyatlarını bitirdiler.

    Hemen ardından yine Tokyo’da başlayan Paralimpik Oyunları'nda İtalya14’ü altın, 29 ‘u gümüş ve 26’sı bronz toplam 69 madalya ile evine döndü. Sonra Voleybol Avrupa Şampiyonası'nda gerek kadınlarda ve gerekse erkeklerde İtalya mutlu sona ulaştı. Ve Avrupa Bisiklet Şampiyonası'nda İtalyan pedallar 4 altın 3 gümüş ve 1 bronz madalya ile bu sporda da lider olduklarını kanıtladılar.

    İtalyan sporcular 70 muhteşem güne sığdırabildikleri başarıları ile yine kıskandırdılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İtalyan sporunun 70 muhteşem günüFotoğraf: AP