hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    İtalya'nın en eski kafesi pandemi kurbanı mı?

    28.02.2021 Pazar | 12:52Son Güncelleme:

    Kanallar diyarı Venedik’e her gittiğimde mutlak San Marco Meydanı'ndaki 300 yıllık Caffè Florian'a uğrar cappuccino içerdim. Zaten Venedik'e giden çoğu yabancı turistlerin meydandaki uğrak yeridir. Karşısındaki görkemli katedrali seyrederken bir şeyler içip atıştırmak büyük zevktir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçtiğimiz Aralık ayında 300. yılını kutlayan, aynı zamanda Avrupa’nın da en tarihi ve görkemli kafesi olan Caffè Florian’da Venedik Film Festivali'ne Eylül ayında gelenler ünlü yıldızları açık havada otururlarken görebilirler. Kış aylarında kafe içerisindeki antik salonlar tıklım tıklım dolar. Hele karnaval sırasında oturacak yer bulmak mümkün değildir. Büyük kanalda sular yükseldiğinde Caffè Florian'da bir panik başlar. Yükselen sular içeriye girmesin diye kum torbalarla bariyerler kurulur. Yine de başarılı olunmaz. Sandalyeler masalar suda yüzerler.

    Ben ilk kez Caffè Florian'a Venedik’e ailemle yolumuz düştüğünde gitmiştim. Masanın birinde bir Türk oturuyordu ve gazete okuyordu.14 yaşındaydım. Sonradan sayesinde gazeteci olduğum merhum milli futbolcu ‘Sinyor’ lakabı ile tanınan Can Bartu idi açık havada kahvesini yudumlayan... O dönem Venezia takımında top koşturuyordu. Hatırlıyorum imza bile almıştım.

    Ancak özellikle Amerikalıların rağbet ettiği 1720 yılında açılan Caffè Florian 300 yıl sonra kapanıp bir daha açılmamakla karşı karşıya. Bu görkemli tarihi kafe pandemi kurbanı. Yaklaşık bir yıldır arada sadece kahve servisi yapıyor o da ayakta. Meydanda toplanmış masa ve sandalyeler ev sahibi güvercinlerin yuvası haline gelmiş. Eskiden Venedik aşırı turist ağırlamaktan şikayet ederdi. Hatta şehre giriş için vergi bile kondu. Turnike sistemi tasarlandı. Ama şimdi COVID-19 nedeniyle ne yerli ne de yabancı turist geliyor. Kısmen hayalet şehir oldu Venedik.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İtalyanın en eski kafesi pandemi kurbanı mıFotoğraf: Alamy

    San Marco Meydanı'nın arka sokağında yine ünlü bir mekan olan Harry’s Bar kapandıktan 6 ay sonra tekrar açıldı ve kısıtlı olarak müşteri kabul ediyor. Ama Caffè Florian için oturmalı müşteri izni çıkmıyor. Çalışanlar maaşlarını sendika ve devletten alıyorlar. Ama nereye kadar? Caffè Florian'ın sorumlu müdürü Marco Paolini umutsuz. Her geçen gün salgının ülke çapında yayılması ve yeni başbakan Mario Draghi hükümetinin radikal önlemleri yürürlüğe sokmasıyla Marco Paolini "Bu çok ciddi bir sorun. Sanırım bir daha açılmamak üzere mekanı kapatmak zorunda kalacağız. Anbean banka kredileriyle ayakta durmaya çalışıyoruz. Ama hep ten kapanırsak sadece nefis Espresso kahvelerimiz veya aperatiflerimiz dışında Venedik'in çok önemli bir parçası da yok olacak. Çok üzgünüz" açıklaması yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Marco Paolini hükümetten ayakta kalabilmek için Portekiz’in Porto kentindeki bir başka tarihi Caffe Majestic'i örnek göstererek "Sonbaharda pandeminin yoğun olduğu sırada tekrar tam faaliyet izni aldılar. Bizde ülkemizde aynı gelişmeyi bekliyoruz" eklemesi yaptı.

    Umarım bir gün tekrar Venedik’te ki San Marco Meydanı'ndaki antik Caffè Florian'da o nefis cappuccinoyu zevkle içerim.