hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    İtalya'nın Kore'sinden sonra Almanya'nın Kore'si

    28.06.2018 Perşembe | 12:38Son Güncelleme:

    Değim klasiktir: "Dünya Kupası finallerine katılan takımlar oynar, sonunda Almanya kazanır."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu sefer Rusya'da öyle olmadı. Favori Almanya 1938'de olduğu gibi ikinci kez grup elemelerinden çıkamadı. Çantada keklik bir grupta üstelik sonunculuğa mahkum bırakıldı Panzerler. Almanya'sız bir Dünya Kupası finali düşünülür mü? Futbol böyle bir şey.

    Yine klasik bir deyimle "Atamayana atarlar" hemde uzatmada. 15 Temmuz, yani final maçının oynanacağı güne kadar şimdi Almanya’nın yerine yeni bir şampiyon adayı adı üzerine odaklanılacak futbol dünyasında. Almanya, bu kez iddiasız 2002 Dünya Kupası dördüncüsü (Üçüncülük maçını Türkiye’ye karşı 4-3 kaybetmişti) Güney Kore’nin kurbanı oldu.

    İtalyanın Koresinden sonra Almanyanın Koresi

    Maçın son anlarını izlerken ve sahada Alman futbolcuların çaresiz, hazin suratlarını yakın plan ekranlardan izlerken gözümün önüne 1966’da İngiltere’de düzenlenen Dünya Kupası finalleri geldi. O dönem İtalya’da yaşıyordum ve İtalya Milli Takımının Kuzey Kore faciasını heyecanla siyah beyaz televizyondan izlemiştim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    19 Temmuz 1966. Grup eleme maçlarında Sovyetler Birliğine 1-0 yenilen Şili’yi 2-0 yenen İtalya’nın üçüncü ve son rakibi tanınmamış, otoriter rejimin yalnızlığa ittiği Kim İlsung yönetiminin Kuzey Kore’siydi. Son anda İngiltere’ye girmesine izin verilmiş toplama bir takımdı.

    Maç Middleborough kentinin Ayresome Park stadında oynanacaktı. Tek seçici Edmonrdo Fabbri yönetimindeki İtalya yıldız futbolcu doluydu. Mazzola’lar Bulgarelli’ler Rivera’lar, Facchetti’ler, Burgnich’ler, Fogli’ler, Albertosi’ler, Perani’ler. Fark bekleniyordu. Kuzey Kore kalecisinin eldiveni bile yoktu. Formaları eskiydi. Fransız hakem Pierre Schwiste’nin düdüğü ile başlayan maçta İtalya, Kuzey Kore kalesini abluka altına aldı. İlk 20 dakikada İtalya tam 5 gol kaçırdı.

    43. dakikada bir Kuzey Kore atağında sonradan efsane olan ve Çizme’de adı ağıza alınmayan Park Doo-İk çaprazdan topu filelere gönderdi. Kuzey Koreliler öne geçme gerçeğini yaşarken İtalyan oyuncular şaşkınlık içerisinde soyunma odasının yolunu tuttular. İkinci yarıda gerçek Katenaçyo’yu Kuzey Kore defansı ustaları İtalya’ya karşı disiplinle yaptılar. Rivayette dişçi, sonradan jimnastik hocası olduğu öğrenilen Park Doo-İk’in tek golü ile Kuzey Kore çeyrek finale çıkarken İtalya’nın elenmesine neden oldu. Gök Mavililer İtalya’ya dönüşte havalimanında domates yağmuruna tutuldu. Tek seçici Edmondo Fabbri istemneyen adam ilan edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hey gidi günler. İtalya’nın Kuzey Kore’si, Almanya’nın Güney Kore’si. Aradan 52 yıl geçmiş! İtalyan gazetelerine bakıyorum. Almanya’nın yaşadığı trajediden sanki memnunlar. 1966 yılında başlarına gelen Kuzey Kore faciasında artık yalnız değiller.