hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    İyi ki Eurovision’a katılmıyoruz 

    16.05.2022 Pazartesi | 13:18Son Güncelleme:

    66. Eurovision şarkı yarışmasında Ukrayna birinci oldu. Geçen yıl İtalya’nın kazanmasıyla Torino’da gerçekleşen dev şölende daha önceden tahminde  bulunulduğu gibi Ukrayna’yı temsil eden ‘Kalush Orchestra’ adlı grup ‘Stefania’ adlı eserleri ile toplamda 631 puanla tarihinde üçüncü kez ilk sırayı aldı. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Savaş mağduru Ukrayna’nın kazanacağı fazlasıyla biliniyordu. Eurovision şarkı yarışması yıllardır artık siyası bir etkinlik haline gelmişti. Bu kez biraz da duygusallık  eklenince zafer kaçınılmaz oldu. 

    ‘Stefania’ akıcı bir şarkı ama  İngiliz Sam Ryder’in seslendirdiği ‘Space Man’  parçası daha iyiydi ve ikinci sırayı aldı. İspanyol Chanel’e ‘Slomo’ ile üçüncülük kürsüsüne çıktı. 

    Bütün bunlara tanık olunca 2013’ten bu yana Eurovision şarkı yarışmasına katılmamamız da nasıl haklı olduğumuza inanıyorum. 66 yılda tek birinciliğimizi Sertap Erener’le kazandık. Siyası oyunlar ve verilmeyen puanlarla pek başarılı olamadık. Çok yakın ülkeler birbirlerine tam puan olan 12’yi verirler. Örneğin Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi karşılıklı tam puanı yapıştırırlar.

    Keza İtalya ile San Marino. İspanya ile Portekiz İber adası dayanışması adına. Bizim de Azerbaycan’la böyle bir tam puan alışverişimiz olmuştu. Ermenistan Türkiye’yi ve şarkısını es geçer. Bir ara Kürt sorunu nedeniyle bir çok İskandinav ülkesi Türkiye’yi görmezden gelmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşin işine halk oylaması da girince Türklerin yaşadığı Almanya, Hollanda, Belçika gibi ülkelerden hanemize gurbetçi puanları yazılmıştı. Seyirci oyları olmasaydı belki İngiltere, Ukrayna’yı geride bırakacaktı. Ama seyirci siyasete birde duygusallığı ekleyince ve Ukrayna lideri Zelenski Eurovision’a mesajlar gönderince Rusya’nın saf dışı bırakıldığı yarışmada mağdur ülke mutlu sona ulaştı. 
     

    Bütün bunları tanık olunca ‘Eurovision’a iyi ki katılmıyoruz’ değerlendirmesi ön plana çıkıyor.