hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Kaliteli pil çabuk biter mi?

    22.01.2023 Pazar | 11:52Son Güncelleme:

    Geçmiş yıllarda güzel bir marka pil reklamı vardı. Kurgulu oyuncak ayıcıklar aynı hizada yarışa başlıyorlar ilerledikçe rakipleri durup şapır şapır dökülürken ünlü marka pilli ayıcık tepeleri aşarak yoluna devam edip gözden kayboluyordu. Zaten pilli markanın adının içinde ‘Dayanıklı’ kelimesi yer alıyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nereden geldi bu reklam aklıma? Hafta içerisinde Yeni Zelanda’nın başarılı Başbakanı Jacinta Ardern ‘Pilim bitti’ diyerek görevini ve siyaseti bırakacağını açıkladı.

    Elbette büyük sürprizdi verdiği karar. Henüz 42 yaşında ve Batı onun ülkesi için yaptıklarını övgü ve kıskançlıkla izledi yıllardır. Özellikle 51 kişinin yaşamını yitirdiği Christchurch’te camiye yapılan bombalı saldırı sonrası başını örtüp mecliste Kuran okuması Müslümanların da takdirini fazlasıyla kazanmıştı. Ardından patlayan yanardağı faciasında yaraları çabuk sarmıştı. Bütün dünya Covid -19’dan kırılırken Yeni Zelanda dinamik Başbakanı Jacinta Ardern’in yönetiminde illeti çabuk kontrol altına almıştı. Birbaşka başarısı da ülkede silahsızlanmayı başlatmış ve binlerce sivilden her türlü silah toplanmıştı.

    Son zamanlarda muhalefet kendisini seçilmeden önceki iddialı vaadi olan yoksulluğu azaltmakta başarısız buluyor ve sürekli eleştiriyordu. Özellikle çocuk intiharlarının ülkede sıklaşması, eğitimde performans düşüklüğü ve küçüklerde obezitenin artması İşçi Partili Başbakanı yıprattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gelecek Ekim ayında Yeni Zelanda’da seçimler var ve Jacinta Ardern zor bir açıklama yaparak ‘Artık pilim bitti. Yeterli gücüm kalmadı. Siyasetçilerde insandır. Yapabileceğimiz sürede elimizden geleni yapıyoruz. Ama bu işin gerekliğini sürdürmek için takatımın kalmadığını biliyorum ve ülkeme zarar vermek istemiyorum’ açıklaması yaptı.

    Kaliteli pil çabuk biter mi

    Yönetmen Peter Jackson’un ‘Yüzüklerin Efendisi’ üçlemesinin son filmi ‘Kralın Dönüşü’ galası için başkent Wellington’a gitmiştim. Anzaklar’ın katıldığı Çanakkale Savaşı nedeniyle Yeni Zelanda’lılar Türkleri çok severler. Gazi Mustafa Kemal Paşa ders kitaplarında hayranlıkla ve saygıyla anılır. O dönemin İşçi Partisi lideri ve kadın Başbakanı Helen Clark Türk olduğumu öğrenince beni makamına kabul etmişti. Daha sonra ki yıllarda Helen Clark ile Gelibolu’da ‘Şafak Ayini’nde bir araya gelmiştik. Son görüşmemizde yanında genç bir kız vardı. Tanıştırdı öğrencisini. O Jacinta Ardern’di. 5 yıl önce Başbakan seçilen ve ülkesinin GSMH’sını 50 bin Dolar çıtasına taşıyan dinamik siyasetçi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sadece Başbakanlığı değil İşçi Partisi liderliğini ve siyaseti ‘Pilim Bitti’ diyerek bırakarak bundan böyle hayat arkadaşı Clarke Gayford ve bir yaşındaki kızı Neve Te’ye zaman ayıracağını söyleyen yürekli bir kadın.