hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    "Kara Efsane"yi kaybettik

    20.05.2018 Pazar | 19:02Son Güncelleme:

    Türk futbol tarihine gelmiş geçmiş en başarılı hakemlerden biri olan Doğan Babacan 88 yaşında vefat etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İnanılmaz tatlı sert bir hakemdi. O devirde hakemler kara giyindikleri için adı “Kara Efsane”ye çıkmıştı Avrupa’da.

    Milliyet gazetesi Spor Servisindeyken onun yönettiği pek çok maçını yazmış, yıldız vermiştim.

    Ama onun değil  Avrupa dünya çapında şöhrete ulaştıran karşılaşma 10 Nisan1974’te Glasgov’da oynanan Celtic – Atlitico Madrid Avrupa Kupası yarı Final maçıydı.

    O dönem Ünlü İtalyan “Guerin Sportivo” haftalık spor dergisine de Türkiye’den futbol haberleri haberler gönderiyordum. Bir gün derginin genel yönetmeni İtalo Cucci telefon etti ve bir ricada bulundu. İspanyol As gazetesinden iki muhabir İstanbul’a gelip Celtic – Atletico Madrid ilk maçının hakemi Doğan Babacan hakkında ayrıntılı bilgi  vermemi istiyordu. Doğru 44 yıl önce şimdiki teknoloji yoktu. İspanyollar kulaktan dolma bir bilgi yerine Doğan Babacan ile gerekirse röportaj yapmayı amaçlıyorlardı. O tarihde serviste ki sevgili ağabeyim Necati Karakaya’ya anlattım bu isteklerini. Doğan Babacan konumu gereği maç öncesinde ve maç sonrasında yorum yapamayacağını belirterek As’ın röportaj isteğini nazikçe geri çevirdi. Gazeteciler bir kere İstanbul’a gelmişlerdi. Bir yerde buluştuk ve sorularına biz yanıt verdik. Doğan Babacan pek taviz vermezdi ama sert futbolu da  severdi. Yani İngiliz futbolunu benimserdi. Az düdük çalmayı tercih ederdi diğer taraftan sert faulleri affetmezdi. Eli hemen cebine gidebilirdi.Örneklerde verdik. Neyse İspanyol gazeteciler gitti iki gün sonra maç arifesinde  As gazetesinde “Türk hakem sert futbol tutkunu. Kız gibi oyun oynanılan maçları yönetmeyi sevmiyor” yorumu çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kara Efsaneyi kaybettik

    10 Nisan 1974’te  Glasgow’un Celtic Parkhead Stadında oynanan ilk karşılaşma’da  Doğan Babacan aşırı sertliğe başvuran ve kasıtlı faul yapan Atletico Madrid’den Diaz, Ruben  Ayala ve Quique’ye kırmızı kartla  oyundan atmıştı. Buna karşın İspanyollar 8 kişi kalmalarına rağmen 0-0 beraberliği ve avantajı kopartmışlardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tabii İspanyol basını Doğan Babacan’ı hedef almış kabak ta Necati Karakaya ile benim başıma patlamıştı. Adımız epey medyaya yansımıştı. Allahtan dönemin UEFA Başkanı İtalyan Artemio Franchi Doğan Babacan’ı harika yönetiminden dolayı kutlamış ve ödül olarak kendisine Avrupa Şampiyonlar Kupası final maçını yönetme görevi vermişti.

    Türkiye’de lakabı “Kırmızı”idı  ve kartını tereddüt etmeden çıkartırdı. Avrupa’da ise “Kara Efsane” olarak tanındı. Kesinlikle Türk hakemlerinin Avrupa’da futbolumuz yerinde sayarken ön öplana çıkmasını sağlamıştı Doğan Abeyimiz. Allah rahmet eylesin, mekanı cehnnet olsun.