hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Kendi kendini bitiren efsane: Boris Becker

    01.05.2022 Pazar | 17:20Son Güncelleme:

    Roma Açık Tenis Turnuvası genelde Mayıs ayının ilk haftasında başlar. Tam 30 yıl akredite olarak izledim. Çok büyük raketleri seyrettim, röportajlar yaptım. Şampiyonluklarına tanık oldum. Kimler geldi, kimler geçti. Seksenli yılların başında kızıl saçlı, uzun boylu, çocuk denecek yaşta bir tenisçi hepimizin dikkatini çekti. Yan kortlarda maç üzerine maç kazanıyordu. Servislerinin hızına gözlerimiz yetişemiyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Back hand i muhteşemdi. Sonunda Merkez kortta kupayı havaya kaldırdı. Bu raket sonradan 6 Slam kazanacak olan Alman Boris Becker’di. Giderek deneyim kazandı. Tenis dünyasının bir numarası oldu.

    Sponsorları her geçen gün çoğaldı. Bu sporda en çok para kazanan unvanını yakaladı ve uzun süre bırakmadı. Ülkesinde vergi vermeme yollarına başvurdu. Öncelikle vergi cenneti olarak bilinen Monako’da yaşamaya başladı. Montekarlo bankalarında sırdaş hesaplar açtı. Mal varlığı hiçbir zaman bilinmedi. Kazançlarını istifledi. Ancak kortlara veda ettikten sonra özellikle şampiyonluklar kazandığı ülkelerde hakkında maliyeciler soruşturma açtılar.

    Kendisini yüksek vergi cezaları bekliyordu. O tınmadı. Gece hayatına düşkündü. Uyarılara kulak asmadı. Yanlış yatırımlar yaptı. Paralarını çar çür etti. Kara parayı aklama yolları aradı ve kısmen buldu. Ancak lüks hayatına para yetiştiremiyordu. Bir an geldi beş parasız kaldı. İflas yasasından faydalanmak istedi. Burada bile kuralları ihlal etti. Doğru beyanlardan kaçtı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Arka arkaya cezalar aldı. Umursamadı. Sonunda yakayı ele verdi. Geçenlerde Wimbledon’da kazandığı paralarla ilgili davada ‘İflas yasasına uyulmaması, mülkün beyan edilmemesi, gerçek borcun gizlenmesi ayrıca suçunu son ana kadar kabul etmemesi suçlarından Londra Southwark Crown Mahkemesinde yargılandı ve hakkında 2.5 yıl kesinleşmiş hapis cezası kararı verildi.

    Yargıç Deborah Taylor Boris Becker’in savunmasını üstlenen avukatı Jonathan Laidlaw’ın ‘Boris Becker kelimenin tam anlamıyla her şeyini kaybetti. Mali işlerini yanlış yönetti. Kuralları ihlal ederek zaten çok ağır bir bedel ödedi.

    Geleceği de yok. İş bile bulamayacak hatta başkalarının hayırlarına muhtaç olacak’ demesine karşın son kararı verirken ‘Size verilen uyarıları ve ertelenen cezanın size sunduğu şansı dikkate almadınız. Bu önemli bir ağırlaştırıcı unsur. İflasınızın sonucu kariyerinizi, itibarınızı, ve tüm var varlığınızı kaybettiniz ama pişmanlık göstermediniz üstelik suçunuzu da kabul etmediniz. Davaların bir parçası olarak aşağılandığınızı kabul etsem de tarafınızdan hiçbir tevazu görmedim’ diyerek son sözü söyledi.

    Koskoca efsane 54 yaşındaki Boris Becker kendi kendini bitirerek ailesine veda ettikten sonra kesinlenmiş cezasını çekmek için hapishaneye teslim oldu. Trajik bir son.