hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Kilisede devrim

    23.10.2020 Cuma | 11:57Son Güncelleme:

    İtalya’da yaşadığım süreçte 7 Papa gördüm. 12. Pius’la başladım. Son Papa Françesko’nun seçilmesine tanık oldum. Katolik kilisesinin ruhani liderleri için eşcinsellik bir tabudur. Bu tercihini yapan, açıklayan resmi olmasa da aforoz edilir. Hele eşcinseller arasında evlilikler cehennemlik bir olaydır. Dini açıdan asla kabul görmez.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Roma’da devam eden Film Festivalinde Belgeseller dalında Rus asıllı İsrail ve Amerikan pasaportlu yönetmen Yevgeni Afinevski’ın ‘Françesko’ adlı eseri gösterime girdiği an büyük yankı yaptı. Cizvit tarikatına mensup  Arjantin asıllı Papa Jose Mario Bergoglio’nun eşcinselliğe utangaç açılımı biliniyordu ama belgeselde bunun ön plana çıkartılması ve asıl temayı oluşturması Katolik dünyasını karıştırdı.

    Yönetmene göre Papa Françesko kendisine ‘Eşcinseller için yasalar yapmak zorundayız. Böylece yasal olarak kendilerine bir zemin oluşturmuş oluruz’ dediğini iddia etti. Papa bu açımlamayı henüz yalanlamadı. Ama Papa’nın yakın geçmişte eşcinsellerle ilgili yaptığı yorumlar hemen gündeme getirildi. Kutsal lider eşcinsel evlilikleri için ‘Onların da aile olmaya hakları vardır. Onlarda Tanrının çocuklarıdır ve böyle bir hakları vardır. Kimse dışlanmamalı ve bunun yüzünden mutsuz olmamalıdır.’

    Papa Francesko’nun bu açıklaması kafaları karıştırmıştı. Bu tabuları yıkmak için Vatikan bir zemin mi hazırlıyordu? Ama Roma Film Festivalinde ki gösterim sonrası yönetmen Yevgeni Efinevski oklara hedef oldu. Gerçek neydi? Papa Françesko ciddi bir şekilde böyle bir açıklama yapmış mıydı. Daha önceki Papa’ların aksine yeni Papa bir tarihi açılıma imza mı atıyordu? Rus asıllı yönetmene inanmak istemeyenler konuyu anında derinleştirdiler. Bu eşcinsellere karşı bir hoş görümüydü? Çünkü Francesko Şili’de cinsel istismara uğramış ve eşcinsellliği tercih etmiş Juan Carlos Cruz’a ‘Tanri seni böyle yarattı ve seni böyle seviyor. Papa’da seni böyle seviyor’ diyerek polemik konusu olmuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kilisede devrim

    Bu arada görüşlerine başvurulan Cizvit’li din adamı James Martin Papa Francesko’nun sözlerinin eşcinseller arasında ki evlilik kurumunun gerçekleşmesinde zorlukları kaldırabilecek bir görüş olduğunu savundu.

    Polonya’lı Papa 2. John Paul ne zaman bu konu açılsa kilisede eşcinsellere yerin olmadığını ve hiç bir zaman olmayacağını kızgınlıkla söylerdi.

    Yeni Papa’nın bu konuda henüz kendisi tarafından doğrulanmayan bu açıklamalarına değişik yorumlar gelmeye başladı. Amerika’lı Piskopos James Martin ‘ Eğer Papa bunları söylemişse bu kilisenin uzun süredir ortada olan öğretileriyle açık bir şekilde çelişiyor. Papa bu durumda sözlerine bir açıklık getirmesi gerekiyor’ dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Papa’nın eşcinsel evliliğe yasal statü verilmesi sözleri şimdiden Katolik dünyasında tartışılıyor. Ama şu bir gerçek ki eğer bu tabu yıkılırsa Kilise de ki devrimin adı Françesko olacak. Şimdi gözler Pazar günü Vatikan’ın Saint Peter Meydanında ki vaazda. İnançlılar kutsal liderlerinden bir açıklama bekliyor.