hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Koronavirüsle kamping yeniden moda

    07.05.2020 Perşembe | 11:45Son Güncelleme:

    Şu bir gerçek ki koronavirüs salgını turizmi feci baltaladı. Dünyanın neresinde olursa olsun bu yaz tatili pek otellerde geçilmeyecek. Öncelikle “Her şey dahil” dönemi bitti gibi. Zaten “Tam paket” sisteminde uçakların çalışmaması ile rezervasyonlar çoktan iptal edildi. Sadece Türkiye değil bütün belli başlı Akdeniz ülkeleri dışında egzotik adalarda da turizmin geleceği mechul.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uzak Doğu ise adeta takvimden silindi. Kruz gemileri limanlara çekilerek sanki kaderlerine terk edildiler. Kimi turizm acentaları iç turizmi canlandırmaya çalışıyor.

    Örneğin Covid -19’un esir aldığı İtalya ve İspanya’nın sahil kentlerinde plajların mesafeli hatta separatlarla bölünerek kumsalda birer loca haline getirilmesi planı şimdilik otellerin ve restoranların tam kapasite açılışına takılmış oldu.Turizm sektörünün bu konuda ki temkinli bekleyişi hükümetlerden gelecek haberlere odaklandı.

    Gençliğimizde henüz büyük turizm tesisleri kurulmadan orta direk için en makul tatil kamplarda yapılırdı. Ucuza mal edilen çadırlarla belirlenen bölgelerde kamp kurulur ve cuzi bir konaklama fiyatı ile yaz tatili geçirilirdi. Ortak kullanım alanında tuvaletler, çamaşır yıkama bölümü, mutfaklar bulunur, küçük bir markette kampçıların günlük ihtiyaçlarını karşılardı.

    Çadırlara daha sonra karavanlar eklendi. Özellikle 4 kişilik bir çekidek aile hem gezerek, hem de geceleri kampinglerde konaklayarak ülkeyi veya ülkeleri baştan başa gezme, tatil yapma, eğlenme olanağı bulurlardı. Son derece ekonomik olan bu tarz tatil “Her şey dahil” turizminin patlamasıyla yavaş yavaş unutulmaya başlandı.Tabii hala bir çok Avrupa ülkesinde maceraperest aileler bu tür tatili benimsiyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

      Geçenlerde bir İtalyan gazetesinde okudum. Koronavirüs nedeniyle karavan ve çadır satışlarıın ciddi bir artış olmuş. Turizm yazarları “Kamping” modasının salgın nedeni ile tekrar hortlayacağını öne sürüyorlar. Üstelik birde yeni isim takmışlar “Glamping” İngilizce Glamour kelimesiyle Camping’i birleştirip “Çekici- Kamping” adıyla bu yeni tatil alternatifi atılımının moda haline geleceğini tahmin ediyorlar.

    Önemli olan kamping alanında da öncelikle mesafeye sonra da Koronavirüs’’tan korunma koşullarına dikkat edilecek ve belediyelerce de denetlenecek. Gördüğümüz gibi zaten kısıtlamalardan bunalanlar tatillerini aksatmamak için çarelerin tükenmediğini bir kez daha ortaya koyuyorlar.