hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Köy kahvaltısı

    28.09.2021 Salı | 11:04Son Güncelleme:

    Gıda mühendisi ve gastronomi uzmanı ayrıca gurme Ebru Erke’yi sever, sayar ve çok takdir ederim. Kendisini özenle ve ilgiyle takip ediyorum. Özellikle Sri Lanka’da tarçın, Çin’de çay ve Türkiye’de peynir rotası belgeselleri harikaydı. Geçenlerde Hürriyet gazetesinin eki Kelebek’ te Savaş Özbey’in ‘O Mu Bu Mu’ köşesine konuk oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir soru üzerine hep savunduğum bir konuya açıklık getirdi. Ebru Erke ‘Köy kahvaltısı uydurma bir şehir kavramıdır’ yanıtını verdi.

    Yıllardır bir Ege köyünde yaşıyorum. Özellikle yazlıkçılar için serpme köy kahvaltısı revaçtadır. Ama Ebru Erke’nin değerlendirdiği gibi hiç bir Türk köyünde 30 çeşit malzemeli serpme kahvaltı olmaz. Köy kahvaltılarında çeşit azdır ama yağında, peynirinde, balında lezzet özlüdür.

    Adına Serpme köy kahvaltısı denen ve bu şekilde yazılan tabelalarla müşteri çekmeye çalışanlar gerçek köy kahvaltısına aslında tanıtım darbesi vuruyorlar. Şöyle ki: Kahvaltı masasını zenginleştirmek için köy ürünleri yerine market ürünlerini tercih ederek yada karıştırarak müşteri çekmek sanki moda haline geldi. Sucuklu veya pastırmalı sahanda yumurta bir köy kahvaltısı geleneği değildir. Keza hellimli, rokforlu, Bergama tulumlu peynir çeşitleri. Artık nane, roka, tere hatta turp bile serpmeye dahil edildi. Patates kızartması ve sosis yani Frenk lezzeti de köy kahvaltısında yer alıyor. İlla ki 30 çeşit malzeme olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Köy kahvaltısıFotoğraf: iStock

    Gerçek köy kahvaltısı öncelikle köylünün kendi ürettiklerini kapsar. Olmazsa olmazı da çorbadır özellikle Anadolu’da. Köylü kendi tereyağını, peynirini, balını, zeytinini, reçelini, tarlasından taze topladığı domatesini, salatalığını masaya koyar. Ekmek yerine saçta pişirdiği bazlamayı tercih eder. Kendi sızma zeytinyağını kullanır. Çeşit azdır ama doyurucu ve lezzetlidir. Kahve yoktur. İllaki bardakta çaydır içilen.

    Çakma köy kahvaltılarına gerçek uzmanından böyle bir tepki gelince içim rahatladı. Sağol sevgili Ebru Erke