hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Kruvaziyerde 'şarkı festivali'

    21.01.2021 Perşembe | 16:04Son Güncelleme:

    İlk kez San Remo Şarkı Festivali'ni 1959’da ekranlardan izlemiştim. Siyah - beyaz tek kanal döneminde RAI’den canlı yayınlanan ender ama klasik eğlence etkinliklerinden biriydi. Dokuzuncusu yapılıyordu ve İtalyanlar televizyonlara kilitlenmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir şarkıyı ayrı ayrı gecelerde iki şarkıcı söylüyordu. Tabii ünlü konuklar da vardı. Galiba o yıl Gary Cooper sahnede filmlerini anlatmıştı. Kazanan halk oylamasıyla seçiliyordu. O yıl sonradan ülkemizde de çok beğenilen Domenico Modugno ve Johnny Dorelli’nin okuduğu ‘Piove’ kazandı. ‘Çav çav bambina’ diye başlardı.

    Sonrasında aşağı yukarı her San Remo Festivali'ni yine ekranlardan izledim. Hala izliyorum. Türkiye'de TRT- TV ve radyo banttan yayınlardı. O zamanlarda rahmetli Doğan Şener ile yorumlardık.

    San Remo gerçekten kült bir şarkı festivaliydi. Mekanı her zaman bu çiçeklerin beldesi San Remo’nun ‘Ariston’ tiyatrosuydu. Festival zamanı şarkıcıları görmek isteyen hayranlar akın ederdi. En fazla 400 seyirci önünde yapılırdı.

    Devir değişti. Teknoloji gelişti. Konukların çoğu günümüzün ünlüleriydi. Şubat ayında Hollywood’un şöhretleri büyük paralar karşılığında sahneye çıkmaya başladı. Şarkıcı olup olmadıkları önemli değildi. Sharon Stone, San Remo’ya geldiğinde festival yıkıldı adeta.

    Yıllar geçtikçe yenilikler de birbirini kovaladı. Yarışma içerisinde ‘Genç Şarkıcılar’, ‘Amatörler’, ‘Gelecek vaat edenler’ için ayrı bölümler eklendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Reyting ve gelirler uğruna festival dört geceye uzatıldı. Daha fazla ünlü konuklar davet edildi.

    Şimdiye kadar her şey iyi gidiyordu. Ama koronavirüs salgını başlayınca organizatörler ciddi paniğe kapıldı. Yasaklar vardı. Seyirciler kadar şarkıcılar, orkestra elemanları, çalışanlar, yapımcılar nerede ve nasıl ağırlanacaktı? Sponsorlara, reklamcılara çoktan ödeme yapılmıştı. Festivalin patronu Vincenzo Russolillo 'Show must go on' yani 'Şov devam etmeli' ilkesiyle çareler aramaya başladı.

    Kruvaziyerde şarkı festivaliFotoğraf: iStock

    San Remo Belediye Başkanı Alberto Biancheri ile kafa kafaya verip durum değerlendirmesi yaptılar. Öncelikle festivali Mart ayına sarkıttılar sonra önemli bir fikir yürüttüler. Oteller pandemiden dolayı kapalı olacaktı. Konuklar, yarışmaya katılan şarkıcılar, orkestra, koro ve en önemlisi seyirciler nerede ağırlanacaktı? O zaman bir kruvaziyer kiralanacaktı. Festival, yolcu gemisine taşınacaktı. Kruvaziyer bile bulundu. Costa Deniz Yolları'na ait süper lüks ‘Costa Smeralda’ için çalışmalar başladı. Ama yayıncı kuruluş RAI televizyonu yarışmanın efsane ‘Ariston Tiyatrosu'nda yapılmasında ısrar ediyordu. Teknik yayın hataları olabilirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karantina sırasında en azından ‘Ariston’da yarışmanın yapılması ancak seyircilerin dev ekranlardan festivali izlerken şarkıcıları, konukların ve çalışanların gemide kalmaları fikri benimsendi. Karar COVID-19 ile ilgili gelişmelere göre verilecek.

    Bu arada ünlü sunucu Amadeus’un sahnede ev sahipliği yapacağı San Remo Şarkı Festivali'nde sürekli konuk Milan’ın İsveçli futbolcusu Zlatan İbrahimoviç olacak. Son dakikada gelen habere göre İtalya’da fenomen olan dizi oyuncusu Can Yaman’da bir geceliğine büyük şölende sahneye çıkacak..

    San Remo rıhtımına bağlı ‘Costa Smeralda’ kruvaziyeri ise verilecek son karar için bekletiliyor.

    Kruvaziyerde şarkı festivaliCan Yaman