hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Mafya ve pandemi

    27.03.2020 Cuma | 10:08Son Güncelleme:

    Dünyanın en organize edilmiş kriminal örgütü mafya, 'Pandemi' yani küresel salgın hastalıklarının ortaya çıkmasını çok sever. Bir tür, yıllarca pusuya yatar ve sabırla bekler.  Salgın hortlayınca da ellerini avuşturarak ortaya çıkar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kara Veba, Kolera, İspanyol Gribi, Tifo, Hong Kong Gribi. Domuz Gribi, Kuş Gribi, Ebola, Sars, hepsinde sinsice eyleme geçmiştir, geçer. Şimdi de Koronavirüs Covid-19...

    Bu sadece adını aldığı Sicilya Mafyası değildir. Her ülkenin mafyası tedarikçi konumu ile gün ışığına çıkmadan işine koyulur. Stoklarının kapısını açar. En çok ve acil gereken sağlık gereçleri onlardadır. Katering, temizlik işleri, dezenfektan sanayi, ulaşım, petrol bayiileri, çöp hizmetleri en gözdesi cenaze ve defin işleri. Hepsi genelde mafyanın elindedir. Fahiş fiyatlara karaborsada beli bükülmüş devlete pazarlar. Yokluktan faydalanır. 'Pandemi' demek  mafyanın ekonomisini ve gücünü zenginleştirmek demektir. Çağdaş kapitalizmin önde geleni odur. Bu Uzak Doğu'da da, Avrupa’da da, Kuzey ve Güney Amerika’da, Orta Asya’da da aynı sistemle çalışır.

    1884 yılında İtalya’nın Napoli kentindeki Kolera salgınında kraliyetin bu kent için ayırdığı 100 milyon liret yardım parasının büyük bir bölümü mafyanın bölgedeki kolu Camorra tarafından gasp edilmiş ve 1900'da kaleme alınan bir raporda ölüm saçan kolera salgınının Camorra canavarından daha az tehlikeli olduğu yorumlanmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sicilya Mafyası da 1867 yılında adada görülen yine Kolera salgını sırasında toprak sahiplerini tarlalarını sürememesine karşın İtalya yarım adasından getirttiği ırgatları çalıştırarak buna karşılık toprakların bir bölümüne el koymuştur. Salgınlar sırasında zayıflayan devlet ve siyaset havlu atmamak için organize kriminal örgütlerin eline düşmüş ve ülke ekonomisine adeta ortak etmiştir.

    Genelde devletler tahmin etmelerine karşın 'Pandemi'lere hep hazırlıksız yakalanırlar. Panik saçarlar. Kaos ve kabus içinde bocalarlar. Çaresizdirler. Ama mafya hep alestadır, nöbettedir, hazırdır.  Devletlerin zayif noktasını bulduğu an sahneye çıkar sinsice. İnsanların zorunlu ev hapsi işlerine gelir. İşte burada işin içine uyuşturucu ticareti girer. Mafyanın en sevdiği ve en etkili sektörü. Torbacılar ortada yoktur ama evlere uyuşturucu servisi dolu dizgin işler. Diğer günlük ihtiyaçlar arasında gizliden adrese teslim edilir. Dedim ya mafya 'Pandemi'yi çok sever ve sabırla yolunu bekler...