hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Maskeli kahraman Zorro 100 yaşında

    15.08.2019 Perşembe | 15:32Son Güncelleme:

    Çocukluğumuzun bir başka değişik çizgi roman kahramanı da kara maskeli, geniş şapkalı, pelerinli ve elinden eksik olmayan silahı kılıçla atın üzerinde düşmanları ile savaşan Zorro'ydu...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zorro, 1919 yılının Ağustos ayında California eyaletinde yayınlanan 'All-Story Weekly' haftalık çizgi roman dergisinde Johnston McCulley kaleminden çıkmış ve yayınlanmıştı.

    Hayali kahraman aslında eyaletin 1769 – 1821 yılları arasında İspanyol egemenliğinde zengin toprak sahiplerinin, fakir halkı nasıl sömürdüğüne karşı tek başına savaşını anlatıyordu. Aslında Johnston McCulley sonradan 19, yüzyılda  ABD'de yaşanan 'Altına Hücum' döneminde şehir eşkıyası Meksikalı Joaquim Murieta’dan esinlendiğini itiraf etmişti. Zorro’nun romandaki gerçek adı Don Diego de la Viga'ydı ve kendisi de zengin bir toprak sahibinin oğluydu. Ne var ki ailesinin California eyaleti yönetiminin desteği ile  zayıfların elinden mal varlıklarını zorla ele geçirmesine karşı mücadeleyi gizemli ve saklı kimliği ile yapmayı hedeflemişti.

    Zorro’nun yazarı ve çizeri Johnston McCulley toplam 60 kadar hikayeyi o dergide yayınladı ve büyük ilgi gördü. Öyle ki sadece bir yıl sonra 1920’da dönemin ünlü yönetmeni Douglas Fairbanks 'Zorro’nun İşareti' filmini çevirmiş ve baş rolünü oynamıştı...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sonraları pek çok kez maskeli kahramanın maceraları beyaz perdeye aktarılmış 1957 -59 yıllarında Amerika’da Zorro dizisi ekranlara yansımıştı.1940 yılında Tyrone Power,1975’te Alain Delon dışında İspanyol aktör Antonio Banderas 1998 ve 2005 yıllarında Zorro rolünü üstlenmiş ve filmleri hasılat rekorları kırmıştı.

    2005 yılındaki 'Zorro Efsanesi'nde Antonio Banderas ile başrolü paylaşan Catherine Zeta-Jones ile Berlin'de röportaj yapmıştım. Halen Meksikalı yönetmen -oyuncu Gael Garcia Bernal dışında Quentin Tarantino’nun da ünlü senarist Jarred Carmichael ile birlikte, 'Django/Zorro' adıyla 'Django Unchained' (Zincirsiz) filminin devamında maskeli kahramanı karşı karşıya getirme projesi olduğu da bilinmekte. Nobel Edebiyat ödüllü Şilili yazar Pablo Neruda da eserleri arasına Zorro’yu dahil etmişti.

    Bir tür Robin Hood olan Zorro’nun 100. yılı için California eyaletinde yıl sonuna kadar çeşitli etkinlikler yapılacağı da öngörülmekte.

    Maskeli kahraman Zorro 100 yaşında

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fotoğraf: Reha Erus