hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Mavi kuyruklu karides

    15.01.2023 Pazar | 12:45Son Güncelleme:

    Geçenlerde ekranlarda ilginç bir yemek programı izledim. Ünlü TV programcısı, gezgin ve gurme ustası (müzisyenliğini unutmayalım) Ayhan Sicimoğlu’nun ‘Gastronomi Maceraları’ programında konu karidesti. Dünyanın en lezzetli iki karides türü ülkemizin karasularında tutuluyor. Biri Jumbo olarak adlandırdığımız İskenderun yani Akdeniz karidesi diğeri ise Ege’nin Mavi Kuyruklusu. Program Urla yakınlarında şirin bir kasabada çekilmişti ve elbette Mavi Kuyruk ev sahiplerinin favorisiydi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karidesler genelde ‘Decapoda’ 10 ayaklıdır. Gövdeleri eklemlidir. Çok iyi yüzebilmelerine karşın dip denizlerde yaşamayı tercih ederler. Boyları 15 -16 santimi geçmez ama tropikal bölgelerde yetiştirilen karideslerin özellikle Atlantik Okyanusu’nda boyları 20 santimi bulabiliyor. Beyaz etli, orta sıklıkta ve yağsız, silindirik ve duyargalı kabuklu deniz mahsulü olan karidesin ızgarası, kızartması, sotesi, tempurası, çorbası ve tavası lezzet açısından damak tadına doping etkisi yapar. İtalyan mutfağının spagettili karidesi aranan tabak haline gelmiştir. Tuzlu su karidesi tatlı su karidesinden daha yoğun ve lezzetlidir.

    Rahmetli babam FAO (Dünya Tarım ve Gıda Örgütü) da İstatistik Direktörüydü. 1976’da emekliye ayrıldığında dünyada karides tüketimi 500 bin tona ulaşmak üzereydi. 2021 rakamlarına göre şimdi 7 milyon ton sınırını aştı. Tabii bunun büyük bir bölümü çiftliklerde yetiştirilenler. Ama aynı tadı vermiyor. Örneğin Amerika yetiştirilmiş karidesi ithal ediyor. İnanın lastik gibi. Sadece şekli benziyor ve ancak soslarla tatlandırılıp yenebiliyor.

    Bu bakımdan biz şanslıyız. Denizlerimizde yakalanan jumbo olarak adlandırdığımız İskenderun Körfezi ve Mavi Kuyruk karidesleri büyük rağbet görüyor. Özellikle Karabiga olarak tanımlanan Mavi Kuyruk karidesi diğer karides türlerine karşın daha pahalı ama yemesine doyum olmuyor.

    Yılda 7 milyon ton tüketilen karideste derin deniz Pendalus Borealis sınıfında İskenderun ve Mavi Kuyruklu’nun değerini bilelim ayrıca ‘Gastronomi Maceraları’ programına teşekkür edelim.