hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Modanın devini uğurladık

    30.12.2020 Çarşamba | 16:46Son Güncelleme:

    Benim ilk takım elbisem Pierre Cardin markaydı. Henüz 15 yaşımdaydım. İnanılmaz bir ‘The Beatles’ topluluğu furyası bütün dünyayı alt üst ediyordu. Fransız modacı Pierre Cardin onlara Kore usulü yakasız takım elbise armağan etmişti. Konserlerde giyiyorlardı. Bazen siyah, bazen koyu bej. Roma’da Via Margutta sokağında ki İngiliz butiklerine geldiğinde saatlerce kuyrukta bekleyip babama aldırmıştım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pierre Cardin. ‘Modanın Dev’i 98 yaşında Paris’te yaşamını yitirdi.  Aslında katıksız İtalyan'dı. Kuzeyde Veneto bölgesinin Treviso kentinin ilçesi Sant’Andrea di Barbarana’da Pietro Costante Cardin adıyla doğmuştu.14 yaşında terzi çırağı olarak çalışmaya başlayınca geleceğini kendisi seçti. Stilist olacaktı ve bunun için modanın beşiği olan Fransa’nın vatandaşlığı gerekiyordu kendince.

    Nitekim oldu Pietro adını Pierre yaptı Costante’yi tamamen sildi. Basamakları çabuk çıktı. O modayı basitleştirmek istedi. Bunun için Pret -  a  - Porter olarak tanımlanan hazır giyimi icat etti. Hazır giyimi gençler için  tasarımlarıyla beğendirdi.

    1960’da ilk kez erkekler için de defile gerçekleştirdi. Paco Rabanne hayranıydı. Jean Paul Gualtier, Christian  Louboutin, İnes de la Fressage yakın meslektaşlarıydı. Hep geleceğe dönük tasarımlarla uğraşırdı. Zaten fütürist akımının modada öncülüğünü yaptı. Uzay giysileri ile dünyayı şaşırttı.

    Bu arada aksesuar işine girdi. Kendi adına parfümler, kozmetik, bijuteri, deri ürünleri için özel butikler açtı. Paris’te ki evleri kadar lüks villalar, şatolar satın aldı. Sinemaya meraklıydı. Sık sık ünlü yıldızları ağırlardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Modanın devini uğurladık

    Liz Taylor, Barbra Streisand, Lauren Bacall, Jean Moreau, Brigitte Bardot, Caludia Cardinale, Charlotte Rampling için görkemli partiler düzenlerdi. Jacky Kennedy’i podyuma bile çıkartmıştı. Jet sosyete bağımlısıydı. Davet alır, davet verirdi. Gururla Christian Dior’un yanında çalıştığını söylerdi. Bir ara köpük modasını getirmişti. Köpükten giysiler filmlerde bile yer buldu.

    Eşcinsel olduğunu itiraf eden belki ilk modacıydı. Ama bir pişmanlığı vardı. Çocuk sahibi olamamıştı. Üstelik çocuk yapmak için çok beğendiğini söylediği Fransız yıldız Jean Moreau’yu anne olarak hayal ettiğini de bir röportajda dile getirmişti.

    Pierre Cardin ile Roma’da bir defilede değil UNESCO tanıtımında bir araya gelmiştik. UNESCO Elçisi olarak katkılarını anlatmış daha sonra moda dünyasını konuşmuştuk.

    Modada başarının provokatif olmaktan geldiğini ısrarla söylemişti. Tasarım yaratmanın  meyvesi ise kadınlardı. Zarif kadınlar. Güle güle ‘Modanın Dev’i Pierre Cardin.