hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    İtalya'da salgınla mücadelenin sembolü olan hemşireden uyarı: "Noel'i hastanede geçirmeyin"

    30.11.2020 Pazartesi | 15:09Son Güncelleme:

    Geçtiğimiz 6 Nisan’da pandeminin ilk dalgası sırasında İtalya’da bir hastanede bilgisayarın önüne yığılmış, başını klavyeye dayamış, uykusuz ve yorgun bir hemşirenin fotoğrafı ile ilgili bir yazı yazmıştım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    O görüntü koronavirüsün simgesi haline gelmişti. Cremona Devlet Hastanesinde Covid – 19 ile saate karşı yoğun bakımda mücadele eden hemşire Elena Pagliarini'ydi. Tam 19 saatlik yoğun mesai sonrası bitkin düşerek 10 - 15 dakikalık mola vermiş ancak vücudu dayanamayarak bilgisayarın önünde kala kalmıştı. Bu fotoğrafı aynı bölümde çalışan Doktor Francesca Mangiatordi çekmişti.

    İtalyada salgınla mücadelenin sembolü olan hemşireden uyarı: Noeli hastanede geçirmeyinfotoğraf: facebook

    Ne yazık ki hemşire Elena Pagliarini bir kaç gün sonra yapılan testte pozitif çıkmıştı. Aynı hastanede tedavisi görüldü ve iyileştikten sonra tekrar işinin başına döndü. Hastaları iyileştirmek için elinden geleni yaptı. O fotoğraf bütün dünyayı dolaştı ve pandemi ile canla başla mücadele eden sağlık görevlileri için bir simge kabul edilmişti. İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, hemşire Elena Pagliarini’yi en yüksek paye olan İş Onuru Şövalye Madalyası ile ödüllendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İtalya’da bugüne kadar yaklaşık 50 bin insan COVID-19’dan öldü. İlk dalga sonrası salgın biraz geriledi. Aşı müjdesi ve sıcak havalar koronavirüse karşı mücadeleyi gevşetti. Tekrar normal hayata dönme erken başladı. Yaz tatili sırasında turizm patladı ve Ekim ayı ortalarında ikinci dalga hızlı ve fena geldi. Tüm önlemler, yasaklar özellikle Güney İtalya’da hiçe sayıldı.

    Şimdi önümüzde Noel ve Yılbaşı var. Hükümet acı reçeteyi açıkladı. O önemli günlerde restoranlar, kafeler ve gece kulüpleri, barlar gibi eğlence yerleri kapalı kalacak. Başbakan Giuseppe Conte İtalyanların kutsal sayılan Noel yemeğini evlerinde çekirdek aile içerisinde geçirmelerini kendi sağlıkları için bunu mutlak uygulamalarını istedi. Daha da ileriye giderek akrabaların, dostların davet edilmemesini şart koştu. Durum çok vahim. Sadece İtalya’nın değil tüm dünyanın üçüncü bir dalgayı kaldıracak lüksü yok.

    İşte tam bunlar yaşanırken simge hemşire Elena Pagliarini Facebook’ta kendi hesabından bir çağrıda bulundu. Pagliarini "Gördüğüm kadarıyla Noel yemeği için gereken önlem alınmıyor ve bu konuda çok endişeliyim. Umarım o Noel yemeğini hastanede yoğun bakımda geçirmek istemezsiniz. Yada hiç bir zaman hastaneye kaldırılmak gibi bir durum başınıza gelmez. Bunun için üçüncü bir kez aynı sahnelere tanık olmak istemiyorum. Benim de birlikte geçirmek istediğim bir ailem var ama Noel yemeğinden mahrum olacağım. Bu Noel'i acil serviste nöbette kutlamaya çalışacağım. O yasaklara uyarsınız ve sizlerle karşılaşmayız" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu simge hemşirenin paylaşımı başta hükümet, sağlık insanları ve COVID-19’ u yaşayanlar tarafından tüm ülkeye yayıldı. Faydalı olması temennisiyle.

    İtalyada salgınla mücadelenin sembolü olan hemşireden uyarı: Noeli hastanede geçirmeyinfotoğraf: iStock