hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    O başparmak

    03.11.2020 Salı | 14:14Son Güncelleme:

    İzmir depremi 6.6 Richter ölçeğine sabitlendi ülkemizde.Bütün dünyada 7.0 olarak kayıtlara geçti. Ortalamasını alsak bile 6.8. Yani Kandilli Rasathanesi'nin verdiği rakam.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cuma günü 14.51’de Güllük körfezindeki evimizde ciddi şekilde sallandık. Tabii hemen merkez üssünü aramaya başladık. Yunanistan karasularıydı. Hayli de derindi. Ardından İzmir ve çevresi afeti yaşamaya başladı. Mini tsunami Türkçe deyimle ‘Süpürtü’ Seferihisar’da özellikle Sığacık’ı vurdu.

    Başımıza gelen felaketi dış basından, yabancı televizyon kanallarından, sosyal medyadan izlemeye çalıştım. Önce flaş haber olarak verdiler sonra yaşamını yitirenlerin sayısının yükselmesine rağmen haber olmaktan çıktı.

    Taa ki büyük sarsıntıdan tam 65 saat sonra 3 yaşındaki minik Elif’in enkaz altından sağ olarak çıkartılması sırasında hafızalara yazılan ve iz bırakan o kurtarıcısı İtfaiye eri Muammer Çelik’in başparmağına sıkı sıkı sarılması ve bırakmaması görüntüsüne kadar... 

    Bizi ağlatan, sevindiren, umut veren o başparmak görüntüsü ile birden Batı basını Türkiye’deki depremi hatırladı. O başparmağa sıkı sıkı sarılan minik el bir anda yaralı İzmir’in simgesi haline geldi. ‘Her şeye rağmen umut var.’

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaşam böyle bir şey işte. Dünya medyası bir duygusal ve çok anlamlı görüntü ile tekrar afetle ilgilenmeye başladı.

    O başparmak

     

    Gelelim yardımlara. Ciddi bir siyasi kriz yaşadığımız Fransa hemen devreye girdi. Yardım elini uzatmaya hazır olduğunu açıkladı. Taziyelerini sundu. Keza bir şekilde depremi yaşayan komşu Yunanistan da. Ama ben asıl Arap ülkelerine şaşırdım. Güya Müslüman din kardeşlerimiz. Ne bir taziye, ne bir yardım eli önerisi. Sanırım sadece Katar’dan bir geçmiş olsun geldi. Siyasetin insanlığı geride bıraktığının bir örneğini yaşamaktayız çok yazık.

    Minik Elif’in mucizevi kurtarma sırasında enkaz altından çıkartılırken o başparmağa sağlık çadırına kadar bırakmadan yapışması ve bir daha bırakmaması İzmir’in umudu haline geldi.

    Bu satırları yazarken o ‘Umut’ tekrar kendisi gösterdi. Bu kez Elif’le yaşıt minik Ayda tam 91 saat sonra enkaz altında sağ olarak çıkartıldı.

    İtfaiye eri Muammer Çelik’in o simge başparmağını sıkı sıkı kavrayan Elif’i hiç unutmayacağız...