hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    O bir efsane: Clint Eastwood

    03.06.2020 Çarşamba | 11:21Son Güncelleme:

    1964 yılında Roma’da Amerikan okulunda lise öğrencisiydim. Her Cuma akşamı Amerikan büyükelçiliğinde film izlerdik. Bazen en son filmler bazende eski yapıtlar gösterilirdi. Çoğumuz kovboy filmlerini tercih ederdik. John Wayne idolümüzdü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çok iyi hatırlıyorum. İki İtalyan arkadaşım yeni bir western filminin vizyona girdiğini ve büyük ilgi ile izlendiğini söylemişti. O cumartesi beş arkadaş sinemaya gittik. Filmi izledik ve bitince John Wayne tutkumuz sona ermişti. Sonradan adına 'Spaghetti Western' adını koydular yeni İtalyan kovboy akımına. O güne kadar yönetmenlikte adeta iflas eden Sergio Leone aylarca Amerika’da aradığı kahramanını bulmuştu. 'Rawhide' western TV dizisinin donuk yüzlü oyuncusu Clint Eastwood.

    Sergio Leone kahramanına at ve silah dışında ağzına bir Toskano sigarı, başına deri bir kovboy şapkası ve bel üstünü saran panço yani pelerin giydirmişti. 'Bir Avuç Dolar' filmi ile birlikte bir yepyeni bir western akımı doğmuştu ki bu sonradan kült sayıldı. Clint Eastwood’un başarısı kadar filmin müziği de büyük ilgi gördü. Ennio Morricone 'Dolar' üçlemesinin film müziğine imza attı. 'Birkaç Dolar İçin' ve 'İyi, Kötü, Çirkin'deki kahramanın adı yoktu. Düşmanları onu 'Sarışın' diye çağırıyorlardı.

    Oyuncu, yönetmen, yapımcı, müzisyen ayrıca siyasetçi Clint Eastwood geçtiğimiz 31 Mayıs’ta 90 yaşına bastı Hollywood’un yaşayan en yaşlı ve faal üyesi unvanını elde etti.

    50’den fazla film çeviren, yöneten, yapımcılığını üstlenen Clint Eastwood, Sergio Leone sonrası Western filmlerini başka karakterleri canlandırarak sürdürdü. Sonra polisiye yapıtlara geçti 'Harry Callahan' serisi tuttu. Artık rol aldığı yapıtların yönetmenliğine de soyundu. Oynadığı ve yönettiği eserler 41 Oscar adaylığı getirdi 13 heykelcik kazandı. 'Unforgiven' (Affedilmeyen) 1992’de tam 9 Oscar adaylığı aldı. 2004 yapımı 'Million Dolar Baby” (Milyonluk Bebek) ile 7 ve ertesi yıl 'Mystic River' (Gizemli Nehir) ise 6 Oscar adaylığına layık görüldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'Donuk Yüzlü Adam' artık Hollywood’un kralıydı. Kendi yönetiği, yapımcılığını üstlendiği filmlerin müziğini de yapıyordu. Tam.romantik filmlerle arası yok dendiğinde 'The Brigdes of Madison County' (Yasak Aşk) de  Meryl Streep ile nefis bir duygusallığı yaşattı.     

    Siyasette hep zayıftan yana yer aldı. 1986 yılında California’nın küçük bir kasabası olan Carmel’de 2 yıl Belediye Başkanlığı yaptı. Ama sinema dünyası ağır bastı.

    'Adamakıllı Adam' portresini iyi taşıyordu. Bugün 90 yaşında ve o lakap hala fazlasıyla geçerli.

    Son olarak 1964 yılında ilk kez seyrettiğim ve sinemadan çıktıktan sonra uzun bir süre taklit etmeye çalıştığım Clint Eastwood’un bence  En iyi 10 filmi şöyle: İyi, Kötü, Çirkin , Milyonluk Bebek, Bir Avuç Dolar, Gizemli Nehir, Gran Torino, Alcatraz’dan Kaçış, Yasak İlişki, Affedilmeyen, Kirli Harry...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İyi ki doğdun, iyi ki varsın karizmatik, yaşlı genç adam.  

    O bir efsane: Clint EastwoodFotoğraf: AFP