hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Oscar'da 'Öteki Amerika'

    23.01.2019 Çarşamba | 16:06Son Güncelleme:

    Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi 91.Oscar Ödüllerinin 24 dalda adaylarını açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    91.Oscar Ödülleri'nin 24 dalda adaylarını açıklandı. Öncelikle 'En İyi Yabancı Film' dalında ülkemizi temsil eden Nuri Bilgi Ceylan’ın 'Ahlat Ağacı' son 5’e kalamadı.

    Genelde pek sürpriz yaşanmadı ama şu bir gerçek ki #OscarsSoWhite  Afro-Amerikan sistem direnişine karşı geçtiğimiz yılki #OscarsSoBlack eylemi semerisini vermiş olacak ki bu yıl büyük bir değişim ile “Öteki Amerika” Hollywood’u adeta istila etti. 

    Venedik’te 'Roma' siyah -beyaz filmi ile 'Altın Aslan' heykelciğini alan Meksikalı yönetmen Alfonso Cuaron 'En İyi Yabancı Film' dahil Oscar’lar için tam 10 dalda aday gösterildi. Netflix’in Oscarlarla ilk tanışması fırtına hissi verdi. Tam 30 yıldır bu günü bekleyen siyahi yönetmen Spike Lee “BlackKkKlansman” (Karanlıkla Karşı Karşıya) ile adaylık hayalini gerçekleştirirken, ırkçılık temasının artık beyazperdede çekinilmeden işlenmesini 6 adaylıkla kutluyor. Filmde Oscar ödüllü Denzel Washington’ın oğlu John David’i de izliyoruz. Klu Klux Klan ırkçı gizli örgütü bünyesi iyi anlatılıyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Oscarda Öteki Amerika

    'Black Panther' Marvel’ın bir süper kahraman yapıtı. Değişik bir ırkçılık anlatımı tam 7 adaylığı beraberinde getirdi. 

    Bir başka ırkçılık eseri ise ülkemizde de çok beğenilen yönetmen Peter Farelly’nin Green Book (Yeşil Kitap) filmi. Burada Mahershala Ali 'Öteki Amerika'nın gözdesi olarak adaylığı hak ediyor.

    'If Beale Street Could Talk'ta Regina King 'En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu' adayı gösterilirken yaptığı açıklamada "Amacımız Hollywood’un artık bizleri tanıması. Bunun için uğraş veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz" mesajını gönderdi.

    Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos’un güçlü yapıtı 'The Favourite' (Saray’ın Gözdesi) tıpkı 'Roma' gibi tam 10 dalda aday gösterildi.

    “Öteki Amerika” nın da ötesinde bir başarı bu...

    Tabii birde 'Bohemian Rhapsody' var. Ölümsüz Freddy Mercury’nin hayatını canlandıran Mısır asıllı Rami Malek 'En İyi Erkek Oyuncu' dalında sanki rakiplerine oranla bir adım önde görülüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ama eğer geç kalmış bir adaylık varsa o da yılların yıpratamadığı karakter oyuncusu Sam Elliott’un 'A Star is Born'daki (Bir Yıldız Doğuyor) 'En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu' için yarışması. Aynı film için Lady Gaga da 'En İyi Kadın Oyuncu' dalında, Olivia Colman (Saray’ın Gözdesi) ve 'Roma' yapıtını sürükleyen Meksikalı Yalitza Aparicio ile kıyasıya mücadele edecek gibi görünüyor. Bir başka Meksikalı aday ise 'En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu' dalında Marina de Tavira. Ancak Akademi'nin 'Öteki Amerika'yı şimdilik düşünecek zamanı yok. Ödül törenine 1 ay kala geceyi sunacak bir aday hala bulunamadı... Son olarak Kevin Hart da çekilince, organizatörler eski sayfaları çevirip ivedilikle sahneye apartopar sürebilecekleri bir şöhreti aramaktalar. Fiyasko korkusu Hollywood’u o kadar sardı ki "Avrupa’dan bu ismin ithal edilebileceği bile gündeme getirildi" haberi merkez Wilshire Bulvarı'nda yoğunlaştı. 24 Şubat’ın Akademi için çok zor bir gün olacağı kesin.