hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Pandemi sırasında makarna tüketimi patladı

    25.10.2020 Pazar | 12:13Son Güncelleme:

    Bugün 25 Ekim Dünya Makarna Günü.1998 yılından beri İtalyanların önderliğinde kutlanıyor. Ana ülkesi Çin’den şimdiki ülkesi İtalya’ya ünlü gezgin Marco Polo tarafından İpek Yolu ile getirildiği biliniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    IPO, Uluslararası Makarna Örgütü her geçen yıl makarna üretiminin ve tüketiminin giderek arttığına dikkat çekerek bu alanda Türkiye’nin en hızlı gelişmeyi gösterdiğinin altını çiziyor. Yine de üretime karşı tüketimde aynı düzeylerde değiliz.

    2020 yılı istatistiklerinde büyük bir patlama yaşanacağı yine IPO tarafından tahmin ediliyor. Çünkü koronavirüs nedeniyle zorunlu eve kapananların doyuruculuğu ve uzun süre tokluğu sağladığı ayrıca yapılışındaki ulusal, bölgesel ve mevsimsel besinlerle bir arada kullanılmasının büyük avantaj sağladığı aşikar.

    Pandemi sırasında makarna tüketimi patladıfotoğraf: iStock

    Özellikle ABD'de pandemi sırasında makarna tüketiminin bir önceki yılın aynı dönemine oranla çok arttığı Mart ayındaki salgının tanımlanması sırasında stoklandığı da biliniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İtalya’da ise zaten genelde her gün düzenli tüketilen makarna mamullerinin zorunlulukta daha da arttığı ve bazı ülkelerden ithal ettiği de gündeme geldi.

    İtalya Besin Birliği (Aidepi) dünyada her yıl dünyada15 milyon ton makarna üretildiğini ve her dört tabaktan birinin İtalyan makarnası olduğuna dikkat çekerek kişi başı tüketimi bu pandemi sırasında 24 kiloya ulaşacağını tahmin etti.

    Birleşmiş Milletlere Bağlı FAO (Tarım ve Gıda Örgütü) özellikle geri kalmış ve açlıkla savaşan ülkelerde makarna tüketiminin bağışlar sayesinde hızla artığını ve bu sağlıklı gıda maddesinin doyuruculuğu sayesinde güncel yaşamda büyük önem kaydettiğine ön raporlarında yer verdiler.

    Pandemi sırasında makarna tüketimi patladıfotoğraf: iStock

    Dünya Makarna Örgütü IPO makarnanın bağımlılık yapacak kadar yaklaşık 300 soslu veya sossuz çeşidiyle giderek zenginleştiğini hatırlatarak bu basit ve ucuz ama zengin gıda tüketim maddesinin mutfaklarda özenli dokunuşlarla kült hale getirildiğini gururla izlediklerini gözlemledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de bazı üreticilerin Dünya Makarna Günü için tasarladığı yatak örtülerinin yok satmaya başladığını da bu özel günde hatırlatalım...

    Pandemi sırasında makarna tüketimi patladı