hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Pandemide en çok özlenen tokalaşmak oldu

    09.06.2021 Çarşamba | 14:21Son Güncelleme:

    Neredeyse 1.5 yıldır koronavirüsün tutsağı haline geldik. Hele biz 65 yaş üstüler için gerçekten zor bir dönemdi. Eve kapanarak değil dostlar ile kendi ailemizin bireyleri ile bile görüşemedik, yan yana pek gelemedik. Maske, mesafe, temizlik ezberimizi bozdu. Psikolojik sıkıntılar etrafımızda kol gezdi. Bunalıma girmeye ramak kaldı. Her zamanki gibi iradesi güçlü olanlar bu eve hapsi daha bir az hasarla atlatmaya çalıştı, çalışıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçenlerde sosyal medyada arkadaşlarla yazışıp fikirleri paylaşırken pandemi sırasında en çok neyin özlendiği konusu ortaya atıldı. Sanki önceden sözleşmişiz gibi tokalaşmak ve kucaklaşmak ön plana çıktı. Yani fiziksel temasa hasret kalmışız.

    Tokalaşma diğer tanımla el sıkışma her ne kadar 3000 yıl öncesinden biliniyorsa da günümüze İtalyancadan geldiği sözlüklerde yer alır. İtalyanca ‘Toccare’ (Tokkare) temas etmek, ellemek anlamına gelir. Türkçe'de genellikle el sıkışma yerine daha çok tokalaşma kelimesini benimser ve kullanırız

    Kesin bu dolu dolu yaşanmakta olan salgın döneminde tokalaşmayı pek özlemişiz. Tokalaşma yerine yumrukla veya dirsekle temasa alıştık. Ama inanın aynı izlenimi, aynı duyguyu yaratamadı. Tokalaşma el sıkışma sırasında parmakların kavramasında ki doz ölçüsüdür sanki. Kimisi güçlü ve coşkulu el sıkar. Bir sevgi, saygı göstergesidir. Kimisi eliyle sadece gevşek temas eder sanki zorunlu bir angaryaymış gibi.

    Dostlarla sohbetimiz uzun sürdü. COVID-19 bize teması nasıl özlediğimizi ve yaşamımızın büyük bir parçası olduğunu hatırlattı. Hele salgın zayıflasın, yasaklar bir bitsin ilk işimiz doya doya tokalaşma olacak ve bu konuda arkadaşlarla coşku ile anlaştık hem de iki elle sıkı sıkı sarılarak...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pandemide en çok özlenen tokalaşmak olduFotoğraf: iStock