hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    "Paris'te Son Tango" ağlıyor

    28.11.2018 Çarşamba | 08:40Son Güncelleme:

    İtalyan sinemasının kimine göre son maestrosu kabul edilen Bernardo Bertolucci yaşamını yitirdi. Epeydir hastaydı.7 yıldır da tekerlekli sandalyeye mahkumdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Oscar’lı yönetmen çok tartışılan1972 yapımı “Paris’te Son Tango” filmiyle adeta özdeşmişti. Elbette büyük yapıtlara imza attı. “1900” (1976), “Son İmparator” (I987), “Çölde Çay” (1970), “Küçük Buda” (1993), “Düşler Tutkular ve Suçlar”(2003) gibi.

    “Paris’te Son Tango” için Marlon Brando’yu tam iki yıl peşinden adeta koşarak ikna etti. Maria Schneider ise 19 yaşında genç bir oyuncuydu. Fransız aktör Daniel Gelin’in kızıydı. O ünlü sevişme sahnesinden de habersizdi. Çünkü senaryoda yoktu. Bertolucci’nin Marlon Brando ile arasında ki sırdaşlık “Motor” komutuna kadar sürdü. Sonrası malum. Film gişe rekorları kırdı. Bertolucci o sevişme sahnesinin rol değil gerçek olduğunu yıllar sonra açıklarken Maria Schneider’i ölüme ittiğinden habersizdi. Evet sonradan pişman olduğunu itiraf etti ama suçu da Marlon Brando’ya yüklemekle yetindi.

    Dev eserlere imza attı. “1900” başlı başına bir sinema harikasıydı. “Son İmparator” Bernardo Bertolucci’ye iki Oscar getirdi. “Kücük Buda” ile Keanu Reeves’i sinemaya kazandırdı. İlk filmlerinden sayılan “Çölde Çay” ile İtalya ötesine taşındı. “The Dreamers” (Düşler, Tutkular ve Suçlar) te günümüze göre ikinci bir “Paris’te Son Tango”yu denedi. Tepkiler aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bernardo Bertolucci ile ilk röportajımı ”Küçük Buda” filmi için yapmıştım. Özelliği hep siyah giyinirdi. Söyleşi sırasında önünde ki tabakta parmesan peyniri küçük parçaları vardı. Arada atıştırıyordu. Ünlü İtalyan yönetmen Parma’lıydı. İkinci röportajımı “The Dreamers” için yapmıştım. Yorgun görünüyordu. Yanında filmin oyuncuları Eva Green ve Michael Pitt vardı. Maria Schneider sorularını yanıtsız bıakmıştı.

    2014’te bir ödül için Venedik Film Festivali’ne gelmişti. Tekerlekli sandalyede VİP terasında sevenleri ile sohbet ediyordu. Resim çektirdik. Hastaydı. Bir yıl önce yönetmen James Toback’ın “Aldatılmış ve Terkedilmiş” belgeseline katkıda bulunmuştu.

    77 yaşında hayata veda eden son İtalyan sinema maestrosu ilan edildi. Ferzan Özpetek “Biz yeni nesil yönetmenlere yol gösteren, ışık tutan, cesaretini hiç kaybetmeyen ve bunu aşılayan bir büyük sinema adamıydı ” yorumunda bulundu.

    Ben Bernardo Bertolucci için “İtalyan sinemasının son maestrosu” demeyeceğim. O belki Oscar’lı filminin adı gibi “Son İmparator” du. Çünkü hala hayatta bulunan 95 yaşında ki Franco Zeffirelli bence “Son Maestro” unvanını hak ediyor. Bernardo’nun mekanı cennet olsun, Zeffirelli’ye tanrı uzun ömür versin.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pariste Son Tango ağlıyor