hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Piri Reis'in kusursuz haritaları

    15.10.2021 Cuma | 12:16Son Güncelleme:

    Geçenlerde Milliyet gazetesinde ‘Mavi Dünya’ köşesinde yazılarını ilgiyle okuduğum meslektaşım Hakan Atis’ in Piri Reis ile ilgili bir haberi beni geçmiş yıllara götürdü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hakan Atis yıllardır ünlü Osmanlı denizcisi ve kartograf Piri Reis belgeselini gerçekleştirmek için dünyayı dolaşan araştırmacı Gülşah Çeliker ile ayrıca söyleşi yapmış.

    Kendisini Roma’da tanımıştım.1997’de yazdığım Piri Reis makalem üzerine konuşmuştuk. Gülşah Çeliker daha önce başarılı bir Sabiha Gökçen belgeseline imza atmıştı. Şimdi ise Piri Reis belgeselini tamamlamak üzereymiş.

    Piri Reis’in çizdiği Amerika Kıtası haritaları sanki uzaydan çekilmiş gibi kusursuz keza Akdeniz ve özellikle İtalya’nın güneyinde ki Puglia bölgesinin ayrıntılı haritaları. Öyle ki uzman kartograflar 1997yılında ‘Piri Reis’in Pugliası’ adlı bir Atlas – Kitap yayınladılar. Ön sözünde harita uzmanı araştırmacı Antonio Ventura bölgenin kıyılarında milimlik bir hata olmadığını itiraf ediyor. Merkezi Lecce’de olan Capone Yayınevi Piri Reis’in amcası Kemal Reis ile birlikte onlarca kez gittiği Güney İtalya kıyılarında ki çalışmalarının meyvelerini içeren çizimleri bir atlasta toplamış. Bu pahalı ve kalın Atlastan sadece1000 adet basıldı ve bir tanesi Roma Büyükelçiliğimizin arşivine sunuldu. Antonio Ventura Piri Reis’in geçmişte o günkü şartlara göre inanılmaz bir eser yaratıp insanlığın hizmetine sunduğunu, bugün bile haritacılık dalında Osmanlı denizcisinin gerçek bir usta sayıldığını dile getiriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Piri Reisin kusursuz haritalarıFotoğraf: iStock

    ‘Kitab-ı Bahriye’nin bir parçasından oluşturulan ve halen Bologna Üniversitesi'nin arşivinde bulunan haritalardan bir kaçı atlas haline getirilen yayında Piri Reis’in ayrıntıları ile çizdiği Bari, Brindizi, Taranto, Trani, Lecce, Otranto, Barletta, Manfredonia, Molfenta gibi şehir ve kasabalarla birçok ada ve takımada kapsanıyor. Piri Reis bunları 1491 – 1493 yılları arasında Sicilya, Sardunya, Korsika, Güney İtalya ve Güney Fransa kıyılarına Osmanlı akınları sırasında yaptığı karalamaları doğduğu Gelibolu’da harita haline getirmiş.

    Piri Reis kurt bir denizciydi. Aldığı emirleri yerine getirir Osmanlı donanmasının başarılı olması için kılıç sallardı. Hakkındaki itaatsizlik iftiralarına inanan Kanuni Sultan Süleyman fermanı ile 80 yaşındayken1554’te Kahire’ de boynu vurularak idam edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gülşah Çelik 11 yıldır Piri Reis’in izinde belgesel çalışmalarını sürdürüyormuş. Ama tek bir ciddi sorunu varmış. Bir sponsor bulabilmek. Umarım kendisine maddi destek sağlayacak bir kurum bulur ve hedefine ulaşır.

    Piri Reisin kusursuz haritaları