hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Renkli bavullarım

    29.07.2022 Cuma | 15:11Son Güncelleme:

    Üniversiteyi okumak için Türkiye’ye döndüğümde yazıldığım Yüksek Okul'un sigara dumanlı kantinine ilk kez girdiğimde herkesin gözü bendeydi. Daha doğrusu bende değil elimde ki siyah ince nikelajlı çantadaydı. O dönemde James Bond çantası Avrupa’da modaydı. Türkiye’de henüz pek bilinmiyordu. Bana yönelik bakışlarla paniklemiştim. Allahtan sonradan vefat eden dostum ünlü şarkıcı Esin Engin yerinden kalkmış ve beni oturduğu masaya davet etmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Oldum olası el çantalarına ve bavullara merakım vardır. Sık seyahat etmekten olsa gerek. O yıllarda genelde valizler hep siyah renkteydi. Bense siyah yerine koyu kahve rengini tercih ederdim. Zaten yapay deri bavullarım hemen fark edilirdi. Buna karşın yine annemin ısrarı ile bir eflatun kurdele bağlardım. O sıralarda en çok sevdiğim renkti eflatun. Bir keresinde Roma Havalimanında bavulum kaybolmuştu. Kayıp eşya bölümüne gidip başvuru yaptığımda önüme koydukları kartta bavulumun hangisine benzediğini sormuşlardı ve bütün bavul çeşitleri siyahtı.

    Yıllar geçti rengarenk bavullar piyasaya sürüldü ve kısa sürede moda oldu. Çek çeklerde de dizaynlar modern çağa ayak uydurdu. Buna karşı siyah valizden bir kesim vazgeçmedi.

    Pandemi sonrası özellikle Almanya’da havalimanlarında personel sorunu yaşanıyor. İşten çıkartılanları geri almak için ekonomik bir güç yok. Özellikle Frankfurt havalimanında büyük kaos yaşanıyor. Bavul teslimatı bazen saatlerce sürüyor. Yetkililer yer personeli kıtlığı nedeniyle yolcuların daha göze batabilecek ve çabuk seçilebilecek renkli valiz kullanmalarını önerdiler ve alay konusu oldular.

    Siyah bavullara ise değişik renkte kurdele, bagaj kayışı, kumaş bantla yapıştırılmış bir işaret hatta valiz kılıfları konmasını önerdiler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Almanya’nın ünlü gazetesi Bild ‘Lütfen artık siyah valiz yok’ başlığı ile Frankfurt havalimanında kaybolan veya sahibi tarafından bulunamayan en az 2.000 siyah bavulun hangarda tutulduğuna dikkat çekerek yeni personelin işe alınmasına kadar rengarenk bavulların kullanılmasını önerdi.

    Sanırım yolculukta klasik kir göstermeyen siyah bavullar dönemi artık tarih olma yolunda. Zaten yeni nesil alacalı bulacalı olanları tercih ediyor. Üreticiler de isteklere fazlasıyla uyuyor.