hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    'Scarface' üçüncü kez çekiliyor

    21.07.2020 Salı | 16:07Son Güncelleme:

    Hiç unutmuyorum 'Scarface' yani 'Yaralı Yüz' filmini ilk kez 1963 yılında İtalyan Televizyonu RAI’de izlemiştim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ünlü yönetmen Howard Hawks’ın 1932 yılı imzalı filmi ile ilk kez gangster kelimesinin anlamını öğrenmiştim. Bir de Frankenstein rolünden tanıdığımız Boris Karloff bana çok ürkütücü gelmiş, zaman zaman kafamı annemin omzuna saklamaya çalışmıştım.

    Baş aktör yine annemin çok beğendiği Paul Muni'ydi. Filmde acımasız çete başı Antonio ‘Tony’ Camonte’nin hayat öyküsünü anlatıyordu. Kız kardeşi Francesca ‘Cesca” rolünü ise Ann Dvorak üstlenmişti. Klasik bir ‘Film Noir” yani kara filmdi. Zaten 60'lı yıllarda yıllarda gangster filmleri yine moda haline gelmişti. 'Al Capone'yi kim unutur!

    1983 yılında Oliver Stone, Howard Hawks’ın kült eserinden yola çıkarak 'Scarface'i güncelleştirmiş ve serbest bir uyarlama ile yazdığı senaryoyu Brian De Palma'ya emanet etmişti.

    51 yıl sonra Paul Muni'nin rolünü Al Pacino üstlenmişti. Antonio Camonte’nin yerine şimdi Kübalı mülteci Tony Montana’nın Miami’de sıfırdan uyuşturucu baronluğuna kadar yükselen öyküsünü izliyorduk. Kriminal yapıt Al Pacino’yu zirveye taşımıştı. ‘Serpico’dan 10 yıl sonra Al Pacino seyirciyi bu kez ‘Scarface’ ile büyülemişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Scarface üçüncü kez çekiliyorFotoğraf: Reha Erus

    Geçenlerde İtalyan yönetmen Luca Guadagnino ünlü sinema ve eğlence dergisi ‘Variety’ye ‘Scarface’i tekrar çekeceğini duyurdu. ‘I am Love’ ve Oscar adayı ‘Call Me by Your Name’ filmlerinin usta yönetmeni senaryosunu Coen kardeşlerin kaleme aldığı senaryonun etkisinde kalan Luca Guadagnino üçüncü ‘Scarface’ için "İnsanlar sadece yeniden çevrim yaptığımı iddia ediyor ama gerçek şu ki sinema var olduğundan beri kendini yeniden çeviriyor" diyerek şöyle devam ediyor "Bu, özgün hikayeler bulamamanın  tembel bir yolu olduğu için böyle değil. Her dönem belirli hikayelerin zamanımız hakkında ne söylediğine bakmakla önemli."

    İtalyan yönetmen, Howard Hawks’ın çevirdiği ilk ‘Scarface’ filminin konusunun Amerika’da içki yasağı ile ilgili olduğunu, 51 yıl sonra Oliver Stone’un senaryosunun daha farklı ve uyuşturucu tüccarlığı ile kesiştiğini hatırlatarak "İnanın benim 'Scarface'im de zamanın, yani bugünlerin ruhuna uygun olacak" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Universal Stüdyoları için çekilecek film pandemi nedeniyle bir süre ertelendi. Bu arada Luca Guadagnino üçüncü ‘Scarface’in senaristleri Joel ve Ethan Coen kardeşler ve yapımcı Dylan Clark ile birlikte Los Angeles’te sıkı çalışmalar yapıyor. Merakla bekliyoruz.