hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Silvio'nun muhteşem çıkışı

    21.11.2017 Salı | 14:23Son Güncelleme:

    İtalyan siyasetinin gelmiş geçmiş en renkli lideri olarak tanımlanan eski Başbakan Silvio Berlusconi hukuken elinden alınan bütün unvanlarına ve haklarına karşın tekrar büyük bir sabır ve azimle geçmişine hızla dönmekte.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Silvionun muhteşem çıkışı

    Bugün 81 yaşında olan “Büyük Silvio” 2011’de kurduğu koalisyon hükümetinin başı olarak yolsuzluklar nedeniyle yıpranarak istifa etmek zorunda bırakılmış ardından 2013’te vergi kaçırmaktan 4 yıl hapis cezasına çarptırılmış ancak yaş haddinden bu ceza iki yıla indirilmiş, cezaevi yerine 2 yıl süre ile bir huzurevinde sosyal hızmetlerde çalışmıştı.

    Üç televizyon kanalı sahibi müteahhit Berlusconi 1993 yılında siyasi meydanı boş bulunca kurduğu “Forza Italia” partisi ile katıldığı ilk seçimlerde değişim vaatleriyle Başbakan olmuştu.

    Ne var ki sahibi olduğu “Mediaset” medya grubunda vergi kaçırma yolunu tercih etmesi ve bunun ortaya çıkartılmasıyla 2013 yılında Senato’dan ihraç edilmiş ve kendisine 2019’a kadar siyaset yasağı konulmuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tabii bu arada “Bunga, Bunga” skandal seks partileri, yaşı tutmayan eskortlarla beraber olmalar, mahkemenin boşandığı eşi Veronica Lario’ya yüklü nafaka bağlama kararı, yurt dışına çıkış yasağı, sık sık hastanelerde tetkikler ve tedaviler Berlusconi’nin üzerine kabus gibi çökmüştü. Üstelik kendisine verilen "şövalye madalyası" ve unvanı da elinden alınmıştı.

    Silvionun muhteşem çıkışı

    Yılmadı Silvio. Kurduğu “Forza İtalia” yı dışarıdan yönetti. Önce maddi açıdan başına bela olan ve 25 yıldır patronluğunu üstlendiği Milan futbol kulübünün hisselerini sattı. Aldığı parayı siyasete yatırdı. İlk hedefi ülkeyi yöneten merkez sola karşı merkez sağı güçlendirmek oldu. Bunun içinde ayrılıkçı Kuzey Birliği'nin yeni lideri Matteo Salvini ile ittifaka girişti. Ulusal İttifak Partisi lideri Giorgia Meloni ile anlaşma yoluna gitti. İlk kısmi yerel seçimlerde merkez sağ Berlusconi’nin telekumanda yönetimiyle özellikle Sicilya’da doğru seçilen adayla büyük zafer kazandı. Bu, merkez solu yıpratırken İtalya’nın alternatif partisi olarak bilinen 5 Yıldız Hareketi’ne de ciddi bir mesaj oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu arada Berlusconi çapkınlıkları bırakıp kendisinden neredeyse 50 yaş küçük olan Francesca Pascale ile nişanlandı. İkinci baharını yaşayan Silvio’ya Francesca ilaç gibi geldi. Temyiz mahkemesinin Berlusconi’nin her ay eski eşi Veronica Lario’ya 1.4 milyon euro nafaka ödemesi karanını bozup üstüne tam 60 milyon euroyu iadesi kararı alması Silvio’yu bir anda daha da özgür ve güçlü hale getirdi.

    Yurt dışına çıkış yasağı kaldırıldıktan sonra Brüksel’i ziyaret eden Berlusconi bir zamanlar kendisine burun kıvıran arkasından gülen Angela Merkel gibi diğer AB liderlerinin tekrar saygınlığını kazandığına tanık olundu.

    Silvionun muhteşem çıkışı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Topluma aykırı huylarından arınmış Berlusconi üç kanalını ve iş adamı zenginliğini koz olarak kullanarak şimdi kendisini 2019 yani siyaset cezasının kalkacağı günlere hazırlıyor. Yapılan kamuoyu yoklamalarında seçmenlerin kendisini affettiği ve gelecek seçimlerde Silvio’yu merkez sağın lideri olarak gördükleri ortaya bariz bir şekilde çıktı.

    Kısacası 2011’de başlayan çöküş sonrası Silvio kendisini çok iyi toparladı ve Çizme’de merkez sağın alternatifi olmayan kıdemli lideri görünümünde muhteşem çıkışını gerçekleştirdi.

    Berlusconi iki yıl sonra 83 yaşında Avrupa’nın en yaşlı başbakanı olabilir mi? İtalyanların yüzde 54’üne göre; evet olabilir...