hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Sinema salonlarının geleceği karanlık

    07.10.2020 Çarşamba | 15:15Son Güncelleme:

    Sinema dünyasının merkezi olarak kabul edilen Amerika’da diziler televizyondan, filmler ise sinema salonlarında izlenir. Hele ilk haftasonu seyirci ve hasılatı filmin gidişatına ışık tutar. Başarı veya başarısızlık ölçüsü koltuk doluluğuna bağlıdır.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Maalesef pandemi nedeniyle dünyanın pek çok ülkesinde sinema salonları büyük ölçüde kapandı. Ne zaman açılacağı da meçhul. Covid -19’un seyrine bağlı. Bunun en çarpıcı  örneği 007 James Bond’un 25. ve son beklenen filmi ‘No Time To Die’ (Ölmek İçin Zaman Yok) geçtiğimiz Nisan ayında vizyona girecekti. Ama Koronavirüs nedeniyle bu büyük prodüksiyon içinde bulunduğumuz Ekim ayına ertelendi.

    Tahminler salgının hafiflemesiydi. Ne var ki ikinci dalga geldi. Şimdi Daniel Craig’in James Bond rolünü üstlendiği film en iyi şartlarda gelecek yılın Nisan ayında vizyona girebilecek. Bu arada yönetmen Christopher Nolan’ın iddialı yüksek bütçeli ‘Tenet’ filmi 12 Temmuz’da vizyona girecekti.12 Ağustos’a ertelendi. Şimdi gelecek yıl vizyona gireceği açıklandı. 

    Tabii bu arada film endüstrisi çok zor durumda kaldı. Rakamlar korkutucu. Kimse çekilmiş ve vizyona girmeye hazır filmleri için gala yapamıyor. Çünkü seyirci yok. Festivaller ümit vermiyor. Kimi ülkede eğlence sektörü mekanları, konser salonlarını kullanmakta sinema salonları gibi yasaklandı. Örneğin İngiltere’de dünyanın ikinci sinema salonları zinciri ‘Cineworld’ yarın, 8 Ekim itibarı ile128 salonunu kapatma kararı aldı. Bu binlerce çalışanın işsiz kalacağı demektir. Amerika’da durum daha da beter.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sinema salonlarının geleceği karanlık

    Ülkede vaka sayısı 7.5 Milyonu geçti, hayatını salgından yitirenler ise 210 bin düzeyinde hızla ilerliyor.  Amerika Sinemacılar ve Yönetmenler Birliği çaresiz kaldıklarını, sektörün iflasın eşiğine geldiğini hatırlatarak kongreye yardım çağrısında bulundu.

    Aralarında Martin Scorsese, Christopher Nolan, Pedro Almadovar, James Cameron, Damien Chazelle gibi söz sahibi yönetmenlerinde imza verdiği 200 kadar sinemacı ülke adına bir çare bulunulmaması halinde sinema salon sektörünün yüzde 75 gibi korkunç kayıp rakamına ulaşacağını bununla birlikte yüzde 70 inin iflas edeceği veya kapanmak zorunda kalacağını öne sürdüler. James Cameron kongre üyelerine “Sinemaya gitmek Amerikan yaşamının önemli bir parçasıdır. Sinema salonları ülkemizin yetenekli hikaye anlatıcılarının sinematik başarılarını sergiledikleri olağanüstü birleştiricilerdir’ diyerek acil yardım istedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rakamlara göre pandemi döneminden önce veya sırasında çekimleri bitirilen 200 kadar film salgının sona ermesini bekliyor. Ama tahminlere göre gelecek Nisan ayına kadar hiç bir film vizyona giremeyecek.

     Moral depolamak isteyen Hollywood şu anda Roma’da çekimleri Cinecitta stüdyolarında  başlayan Tom Cruise’un yapımcılığını ve başrolünü üstlendiği ‘Mission Impossible - 7’ filmine odaklandı. Christopher McQuarrie’nin yönettiği aksiyon eseri sektörde Koronavirüse meydan okumakla tarihe geçecek gibi.